Israëlische ambassadeur: ‘Israël vecht tegen terreur, maar ook tegen Hamas-propaganda’

20 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Een pro-Palestijnse betoger staat achter camera’s aan de Egyptische kant van de Rafah grensovergang met de Gazastrook. Foto: Ali Moustafa/AFP

De oorlog tussen Hamas en Israël wordt niet alleen op het slagveld, maar ook op het strijdtoneel van de publieke opinie uitgevochten. Hier heeft Israël een groot strategisch nadeel, omdat het zich, anders dan Hamas, aan de feiten gebonden voelt, schrijft ambassadeur Modi Ephraim in een ingezonden opinie.

In moderne oorlogsvoering spelen zich tegenwoordig twee cruciale fronten af. Het eerste front betreft het traditionele militaire slagveld, waar soldaten, wapens en munitie de hoofdrol spelen. Met de opkomst van terrorisme en langeafstandsraketten is de frontlinie echter dieper doorgedrongen in het eigen territorium, waardoor dreigingen nu dichter bij de burgers komen dan ooit tevoren.

Het tweede front, nauw verbonden met het eerste, is het strijdtoneel van de publieke opinie. Hier wordt fel gestreden om internationale legitimiteit en controle over het narratief. Deze arena draait om het winnen van de harten en geesten van zowel het publiek als internationale gemeenschappen, met woord en beeld.

Israël wil zich, in tegenstelling tot Hamas, aan de feiten houden

Op elk niveau van dit front is sprake van een onoverbrugbare morele kloof tussen Israël en Hamas die zich manifesteert in de publieke diplomatie. Israël legt de nadruk op waarheid, authenticiteit en integriteit in zijn inspanningen voor publieksdiplomatie. Dit betekent echter dat Israël vaak in het nadeel is, aangezien het tijd kost om feiten te verifiëren voordat officiële verklaringen worden afgelegd.

Hamas daarentegen trekt zich weinig aan van waarheid en feiten. Deze terroristische organisatie heeft zich bekwaamd in list en bedrog, waarbij ze bereid is alle beschikbare middelen te gebruiken. Een recent voorbeeld hiervan betreft het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza, waar Hamas onmiddellijk Israël beschuldigde na meldingen van een explosie. Ondanks toenemende internationale verontwaardiging nam Israël de tijd om de feiten te bevestigen voordat het een verklaring aflegde.

Propagandamachine ‘Hamas Studios’ fabriceert alternatieve realiteit

Het onderzoek onthulde dat het ziekenhuis niet door Israël was getroffen, maar dat de parkeerplaats was geraakt door een raket van Islamitische Jihad. Het kostte echter een hele nacht om bewijs te verzamelen dat Israël geen schuld had en dat de beweringen door Hamas onjuist waren. Hamas gebruikte dit tijdsverschil om geweld onder de Palestijnen aan te wakkeren en valse informatie wereldwijd te verspreiden, waarbij vele media de leugens klakkeloos overnamen.

Het gebruik van verzinsels door Palestijnse extremisten is algemeen bekend en begon lang voor het huidige conflict. Hun beruchte propagandamachine, bekend als ‘Pallywood’, is gericht op het creëren van valse context en desinformatie, waarbij een alternatieve realiteit wordt geschetst. In deze verzonnen versie van de wereld worden daders voorgesteld als slachtoffers en slachtoffers als daders. Hamas gaat zelfs nog verder en zou kunnen worden omschreven als ‘Hamas Studios’. Deze terroristische organisatie bedenkt, misleidt en verspreidt grove leugens.

Geschiedenis toont gevaar Hamas-leugens aan

Het is zorgwekkend om te zien hoe duizenden demonstranten zich uitspreken ten gunste van Hamas, ondanks de gruwelijke daden die zijn begaan tegen onschuldige Israëlische burgers, waaronder verkrachting, ontvoering, verbranding en moord. Sommige demonstranten vertonen openlijk antisemitisme, terwijl anderen mogelijk zijn misleid door partijdige media die zijn beïnvloed door propaganda van Hamas.

Het is essentieel dat we actief tegen deze gevaarlijke en valse desinformatie optreden. De geschiedenis heeft ons geleerd dat leugens kunnen leiden tot grootschalige tragedie. De waarheid zal ons vrijmaken. En hopelijk houdt ze ons ook veilig.