Premium Lock Benoeming David Cameron moet Nederland aan het denken zetten

14 november 2023Leestijd: 3 minuten
David Cameron is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Foto: Simon Dawson/No 10 Downing Street/Eyevine

Terwijl Nederlandse lijsttrekkers bekvechten over ‘bestaanszekerheid’ laten de Britten met de benoeming van oud-premier David Cameron tot minister zien dat er maar één echt belangrijk thema is: geopolitiek, schrijft René van Rijckevorsel.

In Nederland werd Hanke Bruins Slot (46, CDA) onlangs minister van Buitenlandse Zaken, in het Verenigd Koninkrijk werd gisteren David Cameron (57) uit de hoge hoed getoverd als nieuwe Foreign Secretary.

Bruins Slot is vast erg capabel (al deed haar malle voorstel op 13 november om gewonde Gazaanse kinderen naar Nederland te halen niet al te doordacht aan), maar geldt als onervaren op het grote geopolitieke wereldtoneel.

Cameron was van 2010 tot 2016 premier, en al valt er wat af te dingen op zijn inschattingsvermogen (Brexit wordt hem nog altijd in de schoenen geschoven), hij kent de verhoudingen in de wereldpolitiek als zijn broekzak.

David Cameron: een enorme reeks internationale uitdagingen

‘We worden geconfronteerd met een enorme reeks internationale uitdagingen, waaronder de oorlog in Oekraïne en de crisis in het Midden-Oosten. In deze tijd van diepgaande mondiale veranderingen is het zelden zo belangrijk geweest voor dit land om onze bondgenoten bij te staan, onze partnerschappen te versterken en ervoor te zorgen dat onze stem wordt gehoord,’ zo lichtte Cameron zijn verrassende benoeming toe.

Hij zei te hopen dat hij met zijn ervaring – elf jaar leider van de Conservatieven en zes jaar premier – premier Rishi Sunak kan helpen om de uitdagingen het hoofd te bieden. ‘Werken aan het helpen verzekeren van stabiliteit en veiligheid op het wereldtoneel is zowel essentieel als volledig in ons nationaal belang.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw