Zet Amerikaans gesteggel bondgenoten in de kou?

08 december 2023Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden. Foto: ANP

De steun aan Oekraïne, Israël en Taiwan staat op het spel in in de disfunctionele Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. De taaie onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen dreigen de bondgenoten in de kou te zetten. President Joe Biden beloofde juist om de partijen weer bij elkaar te brengen, schrijft Victor Pak.

Het was een doordachte wanhoopspoging van president Joe Biden. Om Oekraïne voor 2024 van steun te garanderen, koppelde hij het nieuwe steunpakket aan soortgelijke potjes die naar Israël en Taiwan zouden vloeien. Zo wilde Biden laten zien dat de Amerikanen ál hun democratische bondgenoten koesteren en helpen tegen de autocratische dreiging die hun boven het hoofd hangt. Want Israël vecht tegen Hamas, dat steun geniet van de Iraanse ayatollahs, Oekraïne vecht tegen de Russische bezetter, en Taiwan vreest zo’n zelfde scenario als China besluit het eiland aan te vallen.

Biden probeerde Republikeinen juist te paaien met geld voor de zuidgrens

De vervlechting van steun moest het aanzienlijke aantal selectief- isolationistische Republikeinen tevreden stellen. Zij staan sceptisch tegenover de steun aan Oekraïne, maar willen wel graag Taiwan en Israël ondersteunen. Dat is nu eenmaal de realiteit in de partij die het America First-beleid van Donald Trump bijna onvoorwaardelijk heeft omarmd.

Om de Republikeinen nog eens extra te paaien, bracht Biden in zijn pakket ook wat geld onder voor de problemen aan de grens met Mexico, dat daarmee ook onderwerp van de onderhandelingen werd. De Republikeinen zagen hun kans schoon en eisten in ruil voor hun instemming met het gehele pakket, meer geld voor de bouw van de grensmuur, en dat zien de Democraten weer niet zitten. De onderhandelingen liepen vast, met als gevolg dat de Republikeinen nu het gehele steunpakket verwerpen.

Veel tijd voor nieuwe onderhandelingen is er niet. Nog voor het einde van het jaar is het huidige steunfonds voor Oekraïne leeg én politici zijn liever lui dan moe. Het Huis van Afgevaardigden wil al op 15 december met kerstvakantie.

Dictators denken meer uithoudingsvermogen te hebben

Biden kwam met een stevige waarschuwing. ‘Wij kunnen Poetin niet laten winnen. Dat is niet in ons nationale belang en niet in dat van onze internationale vrienden.’ Een terecht punt.

De Russische president Vladimir Poetin denkt over meer uithoudingsvermogen te beschikken dan de Amerikanen. Democratieën zijn inherent ongeduldig, zo is de vaste overtuiging van autocraten. Ook de Chinese leider Xi Jinping staat zo in de strijd om de wereldhegemonie. ‘Tijd en momentum staan aan onze zijde,’ zei Xi kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

De lekke grens is óók een groot probleem voor Amerikanen

Om het ongelijk van Amerika’s rivalen te bewijzen, moet Biden de Democraten en Republikeinen alsnog op één lijn zien te krijgen. De noodzaak is evident. Niet in de laatste plaats in het Zuiden, waar de stroom migranten blijft aanzwellen: van september 2022 tot september 2023 hield de Amerikaanse grensbewaking 2,4 miljoen keer een illegale migrant aan. Een  record, nadat het vorige record in de twaalf maanden daarvoor was gevestigd.

Het cynische is dat Republikeinen het Oekraïne-pakket blokkeren wegens problemen aan de eigen grens. Maar die vormen intussen een vast onderdeel van de politieke koehandel die de disfunctionele hoofdstad tegenwoordig kenmerkt. Elke wet wordt als een kerstboom opgetuigd met slingers, een piek en ballen.

Alleen op die manier is er nog wetgeving te maken. Uitgerekend president Biden stelt dat hij dankzij zijn jarenlange ervaring daarmee goed kan omgaan. Tijd om dat te bewijzen, niet in de laatste plaats voor alle democratische vrienden van de Verenigde Staten, van Oekraïne tot Taiwan en Israël.