Brievenboek Premium Corner

Erudiete lamentaties van Alfons Lammers

11 augustus 2022Leestijd: 5 minuten

Twee flonkerende boeken met inspirerende observaties uit Otterlo over dementie, wilde zwijnen en Joe Biden doen verlangen naar deel 3.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het zal je maar gebeuren: een journaliste die in een interview de woonkamer van je huis omschrijft als een soort ontvangstzaal van een mortuarium. Het overkwam Alfons Lammers, emeritus hoogleraar Amerikaanse geschiedenis. Of beter: het was hem bijna overkomen. Jannetje Koelewijn (die niet bij naam wordt genoemd, maar zij is het) van NRC had de opzet van het interview naar Lammers gemaild. Hij schrok zich een ongeluk: ‘Openingszin: De muren grauw, de gordijnen gelig; ramen en deuren gesloten ondanks het zomers weer.’ Lammers, in Afslag Oosterbeek: ‘Wat doet ­mevrouw mij aan? Waarom deze vrijpostige inbreuk op mijn privacy?’

Gelukkig kon de schade nog worden hersteld. Lammers wist Koelewijn ervan te overtuigen delen van het stuk te schrappen of te wijzigen. De lezer van NRC heeft er dus destijds niets van meegekregen. Voor Lammers was het desalniettemin een traumatische ervaring. In zijn boek Afslag Oosterbeek komt hij erop terug: ‘In mijn actieve leven ben ik menigmaal geïnterviewd, maar nu ik erover nadenk zelden of nooit door een vrouw. En zeker geen vrouw met een geheime agenda. Door haar toedoen lijd ik, heel even, aan een vorm van misogynie.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.