Premium Lock Het raadsel van de baardenrage

04 april 2023Leestijd: 8 minuten

Niet de minsten hebben zich al gebogen over het fenomeen baard. Wat beweegt mannen om zich niet meer te scheren? Wordt er iets mee verborgen of juist onderstreept? En wat vinden vrouwen ervan?

Hoewel op bijeenkomsten van D66 het aantal bezoekers met een donkere huidskleur doorgaans zeer gering is, toont de partij graag sympathie voor andere culturen. Rob Jetten meende tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Qatar een goed voorbeeld te geven. De minister liet zijn baard staan als blijk van steun aan het Marokkaanse elftal. Hij was duidelijk enthousiaster over de prestaties van de Leeuwen van de Atlas dan de meeste autochtone Nederlanders die een tijdlang in de vrees leefden dat hun auto in brand zou worden gestoken door feestvierende mocro’s. Tot hun opluchting werd Marokko er in de halve finale uitgeknikkerd, waarna Jetten zich ook van zijn solidaire haargroei mocht ontdoen.

CDA-collega’s van de D66’er gaan langer bebaard door het leven. De forse coronabaard van Hugo de Jonge is bijna even uitvoerig publiekelijk besproken als zijn kleurrijke schoeisel. En Wopke Hoekstra besloot tijdens zijn vakantie vorig jaar ineens om zich niet meer te scheren. Een verrassende beslissing van de minister van Buitenlandse Zaken. Een baard wil nog weleens dienen om een zogeheten blotebillengezicht te verhullen. Klaas Dijkhoff meldde onlangs via Twitter dat je weer eens goed beseft waarom je een baard draagt als je hem een keer hebt afgeschoren. Maar Hoekstra is, anders dan de voormalige VVD-coryfee, geprezen om zijn fraaie gelaatstrekken, waaraan die kinversiering alleen maar afbreuk lijkt te doen. Tot een electoraal herstel van het CDA heeft de uiterlijke transformatie van de partijleider in elk geval nog niet geleid.

Tijdens een vakantie besloot CDA-leider Wopke Hoekstra zich niet meer te scheren. Foto: Laurens van Putten/ANP

Baard van prins Harry leidde tot ruzie met zijn familie

Jetten, De Jonge en Hoekstra hebben gelukkig met een liberale minister-president te maken, en met een koning met baard. De conservatieve Britse premier Margaret Thatcher eiste gladgeschoren gezichten in haar kabinet. Voordat John Selwyn Gummer aan de slag mocht als staatssecretaris, diende haar geestverwant zijn baard af te scheren. Het vermoeden bestaat dat de IJzeren Dame leed aan pogonofobie, een angst voor baarden, omdat zij uitbundige beharing associeerde met progressiviteit en rebelsheid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw