6x Groenterestaurants door heel Nederland

18 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Risotto met koolraap en paddenstoel. Foto: Vermeer (NH Hotel Group)

In aansluiting op het coververhaal van deze week, ‘Vaarwel vlees’, schrijven wij over zes restaurants waar vooral met groenten wordt gekookt. De groenterestaurants zitten verspreid door heel Nederland.

Vermeer – Amsterdam
Groentengoeroe Chris Naylor kookt in de keuken van Vermeer volgens de Michelin Gids ‘gerechten die op een gelijkwaardig hoog niveau bereid worden’. Naylor verbouwt de groenten in zijn moestuin op het dak van het NH Hotel, waar het restaurant huist. Elk seizoen maakt hij een selectie. In de herfst vind je onder meer rettich, koolrabi, peer en bloemkool op het menu. Niet geheel onbelangrijk: Vermeer heeft één Michelinster.
Prins Hendrikkade 59, Amsterdam, www.restaurantvermeer.nl, menu: € 65-85.

Le Jardin – Utrecht
Le Jardin kookt volgens de eigen groen-te-no-mie: de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt. ‘Ambachtelijk, verantwoord en biologisch’, claimt het restaurant te zijn, omdat de koks met lokale seizoensgroenten koken. Twee hoofdgerechten bevatten wel vlees, één vis. Op de kaart worden enkel de ingrediënten benoemd: aardbei/brioche/ei/sjalot/citroen. Voor de entourage moet u uw fantasie de vrije loop laten. Bijzonder: in het restaurant zit ook een bloemist.
Mariaplaats 42, Utrecht, www.lejardin.nl, menu: € 19-30.

Pollevie – Den Bosch
Dit jaar is Pollevie door de Groene Gault&Millau uitgeroepen tot beste Groenterestaurant van Nederland. Daar zijn de chefs blij mee: ‘Deze benoeming stimuleert ons alleen maar om nog duurzamer te werken en groenten nog meer te laten shinen.’ NRC-journalist Joel Broekaert is ook te spreken over het restaurant: ‘Slimme, interessante gerechten met veel aandacht voor groentenbereidingen, goed vegetarisch aanbod, en proef dat schaap!’ Ook fijn: de ‘beste gerechten van Pollevie’ zijn slechts € 9,50 per gang (vanaf drie gangen).
Hofvijver 2B, Den Bosch, www.pollevie.nl, menu: € 28,50.

Niven – Rijswijk
Niven Kunz begon jong met koken. Op zijn 24ste was hij al in het bezit van een Michelin-ster. Kunz leerde het vak in de keuken van De Librije, één van de twee driesterrenrestaurants in Nederland. Dat hij het goed kan, is dan ook niet zo gek. Elk apart gerecht van Kunz bestaat voor 80 procent uit groenten. Waarom? ‘Niet alleen omdat hij het beter vindt, maar koken met groenten vindt hij ook het allerleukst.’ Duidelijk.
Delftweg 58a, Rijswijk, www.restaurantniven.nl, menu: € 35.

Spirit – Rotterdam
Bij Spirit betaal je voor de opgeschepte portie van het buffet: € 1,95 per 100 gram. Op de website staat een aantal voorbeelden van gerechten die goed combineren. Maar het kiezen is natuurlijk aan u. Buiten dat de website er zeer gelikt uitziet, schijnt het eten ook nog goed te smaken. De ingrediënten zijn biologisch en veganistisch, dus geen ‘schuldgevoel achteraf’, mocht u daar last van hebben.  
Mariniersweg 9, Rotterdam, www.spiritrestaurants.nl, menu: € 1,95 per 100  gram.

De Nieuwe Winkel – Nijmegen
Dit restaurant kreeg in 2014 de eervolle vermelding van ‘het lekkerste vegetarische gerecht’ op zijn naam. Het bewuste gerecht staat tegenwoordig niet meer op de kaart, maar chef Emile van der Staak wordt nog geroemd om zijn ‘botanische gastronomie’. En het is hier ook fijn geprijsd.
Hertogstraat 71, Nijmegen, denieuwewinkel.com, menu: € 38.