Jarenlang maakten de Democraten het zichzelf wijs: iedere Amerikaan met een Latijns-Amerikaanse achtergrond erbij, was een extra stem op hun partij. Een misrekening, schrijft Victor Pak.
Geen Democratische presidentskandidaat had de afgelopen vier presidentsverkiezingen steun van zo’n kleine meerderheid onder latino’s. Slechts 54 procent van hen heeft een voorkeur voor Kamala Harris, blijkt uit een peiling van NBC News en de Spaanstalige zender Telemundo.
De Republikeinse kandidaat Donald Trump kan op 40 procent rekenen. Volgens de University of California behaalde president Joe Biden in 2020 nog zo’n tweederde van de latino-stemmen.
Latino’s zijn cruciale kiezersgroep
Dat het voordeel ten opzichte van de Republikeinen slinkt, wisten de Democraten al. Maar het gaat sneller dan verwacht. Op 5 november zal Harris nog wel een meerderheid van de latino-kiezers aan zich binden. Maar zet de trend voort, dan is dat voordeel vanaf 2028 verleden tijd.
En dat terwijl latino’s, met hun grote omvang (16,6 miljoen in 2020) en traditioneel ruime voorkeur voor de Democraten, de invloedrijkste kiezersgroep vormen. Zeker gezien zij in enkele beslissende staten als Arizona en Nevada een aanzienlijk deel van de stemmers uitmaken, schrijven de onderzoekers van de University of California.
Democraten waren gemakzuchtig
De peiling van NBC News moet de Democraten wakker hebben geschud. Dankzij Trumps racistische uitspraken verwachtte de partij latino’s nog steviger aan de borst te kunnen drukken. Dat blijkt gemakzuchtig gedacht.
De Democraten moeten inzien dat de derde generatie latino’s andere opvattingen koestert dan de eerste generatie. Flink wat van hen zijn bijvoorbeeld tegen positieve discriminatie bij toelating tot universitaire opleidingen, of hebben een hekel aan immigranten.
Dat laatste werd begin dit jaar al duidelijk. Volgens onderzoek vindt eenderde van de Latino-kiezers dat immigranten een negatieve impact hebben op hun sociale status.
Democraten verantwoordelijk voor immigratierecords
Harris lijkt dit scherper te zien dan president Biden. Toen de presidentskandidaat eind september de grens met Mexico bezocht, liet zij ferme taal horen. ‘Ik wijs de valse tegenstelling af dat we moeten kiezen tussen goede grensbewaking en een veilig en humaan immigratiesysteem. Dat kan en moet allebei.’
Het speelt huidig vicepresident Harris parten dat tijdens Bidens presidentschap de immigratierecords werden verbroken. Maar het lijkt de boodschap die de Democraten nodig hebben, zeker met het oog op de verkiezingen na 2024.