Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker presenteerde vorige maand een eerste aanzet tot de langetermijnbegroting. Tussen 2021 en 2027 wil de Europese Commissie 1.200 miljard euro besteden. Maar waaraan eigenlijk?
Enerzijds wordt meer geld vrijgemaakt voor grensbewaking, namelijk een bedrag van 35 miljard euro dat de Europese Commissie dinsdag met veel bombarie presenteerde. Maar Brussel wil ook graag de portemonnee trekken voor een reeks opmerkelijke projecten.
Gratis treinkaartjes voor jongeren
De Europese Unie (EU) wil meer aandacht besteden aan jongeren en ze ‘Europese waarden’ bijbrengen. Onder de noemer ‘DiscoverEU’ wil de Europese Commissie 700 miljoen euro uitgeven aan gratis Interrail-tickets voor jonge Europeanen. Dat zijn treinkaartjes waarmee door heel Europa kan worden gereisd. Het idee, dat uit de koker komt van de Duitse europarlementariër Manfred Weber (EVP), moet jongeren de ‘waarde van Europa’ laten inzien door ze gratis door de Unie te laten reizen. Burgers uit lidstaten kunnen zich na hun achttiende verjaardag aanmelden voor het gratis Interrail-programma.
Volgens Elsevier Weekblad
Syp Wynia: ‘Een eurozone met Italië is en blijft een onhoudbare eurozone’
Het initiatief is al ingegaan. Voor aanstaande zomer doneert de EU 15.000 Interrail-passen aan jongeren die door Europa willen treinen.
‘Grijp deze kans om de vrijheid van personen zelf te ervaren, leer de diversiteit van Europa beter te begrijpen, geniet van de culturele rijkdom, maak nieuwe vrienden en leer uiteindelijk jezelf beter begrijpen,’ aldus de begeleidende reclametekst op de website van DiscoverEU.
Broodpromotie
Een opmerkelijker voorbeeld is het geld dat de EU wil investeren in de promotie van brood. Hoewel is bepaald dat de Europese landbouwsubsidies – een grote kostenpost – moeten dalen, was al geld vrijgemaakt voor deze campagne.
Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) verbaasde zich eerder dit jaar al over de driejarige campagne ‘Brood. Goed verhaal’ (video), dat door de EU wordt gesponsord voor meer dan 5 miljoen euro. ‘Dit is een typisch voorbeeld waarbij je ziet dat ze in Brussel denken dat voor ieder probleem een Europese oplossing voorhanden is. Als er al een probleem is. Waaruit blijkt dat de sector niet in staat is om haar eigen campagnes te voeren?’ fulmineerde Leijten eerder tegen The Post Online.
‘Solidariteitscorps’
In diezelfde lijn moet er een solidariteitscorps komen, waarbij 100.000 jongeren humanitaire hulp gaan leveren. Dat initiatief is al in 2016 gelanceerd. Door vrijwilligerswerk en traineeships voor Europeanen tussen de 17 en 30 jaar te creëren, wil de Europese Commissie de ‘maatschappelijke cohesie’ onder de burgers van de EU verhogen.
Het bedrag dat hiervoor wordt uitgetrokken, moet worden verhoogd naar 1,26 miljard, vindt de Europese Commissie. Dan kunnen er uiteindelijk 350.000 jongeren aan deelnemen.
Het plan-Juncker
Daarnaast moet een Europees investeringsfonds worden gefinancierd, genaamd ‘het Junckerplan’. Daarmee wil de EU bedrijven stimuleren. ‘Er is een gezamenlijke Europese aanpak nodig om de neerwaartse trend te keren en Europa er economisch weer bovenop te helpen,’ meldt de Europese Commissie. Een ander onderdeel is een Europees Investeringsportaal voor projectontwikkelaars en investeerders.
‘Beschouw het als een datingsite voor projecten en beleggers, die elkaar anders niet kunnen vinden,’ schrijft de Europese Commissie in het budgetvoorstel.
De omvang van de EU-begroting – voor de komende periode 1.200 miljard euro – is gebaseerd op de totale omvang van de Europese economie. Volgens de huidige rekensommen gaat 1,14 procent daarvan naar de EU-begroting.