Premium Lock Volodymyr Zelensky: ‘Poetin zal een lange oorlog nooit winnen’

25 september 2023Leestijd: 7 minuten
Volodymyr Zelensky. Foto: Mads Claus Rasmussen/AFP/Getty Images

Volodymyr Zelensky (45) moet zijn inwoners voorbereiden op een langdurige oorlog met Rusland. Tegelijk vreest de Oekraïense president dat sommige westerse steunpilaren van zijn land het vertrouwen verliezen.

Volodymyr Zelensky wil niet denken aan een lange oorlog. Laat staan erover praten met zijn landgenoten, van wie velen nog steeds dromen van een snelle overwinning. Maar dat is wel waarop hij zich voorbereidt. ‘Ik moet er klaar voor zijn, mijn team moet klaar zijn voor een lange oorlog, en emotioneel ben ik er klaar voor,’ zegt de Oekraïense president in een vraaggesprek. In de marge van de YES-conferentie, een internationale conferentie in Kyiv, is hij beheerst en somber.

Een jaar geleden was de stemming er euforisch. Nieuws over het succes van de Oekraïense strijdkrachten bij het terugdringen van Rusland uit de regio Charkiv pingelde op elke smartphone in de zaal. Dit jaar is de sfeer heel anders. Na drie maanden tegenoffensief boekte Oekraïne slechts bescheiden vooruitgang langs de uiterst belangrijke zuidelijke as in de regio Zaporizja, waar het probeert de ‘landbrug’ van Vladimir Poetin van Rusland naar de Krim te verhinderen.

Westerse leiders vragen zich af hoelang dat gaat duren, en óf het gaat lukken. Ze steken nog steeds mooie verhalen af en beloven dat ze Oekraïne zullen steunen ‘zolang als nodig is’. Maar Zelensky, een voormalige tv-acteur met een scherp gevoel voor zijn publiek, heeft ­gemerkt dat de stemming onder sommige van zijn internationale bondgenoten is omgeslagen.

‘Ik heb deze intuïtie, ik lees, hoor en zie hun ogen wanneer ze zeggen: “We zullen altijd aan je zijde staan.” Maar ik zie dat hij of zij niet hier is, niet bij ons.’ Sommige partners zien de recente problemen van Oekraïne op het slagveld wellicht als reden om het land te dwingen tot onderhandelingen met Rusland. Maar, zegt Zelensky: ‘Dit is een slecht moment, want Poetin ziet hetzelfde.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw