In de nieuwste aflevering van podcast Race naar het Witte Huis bespreken Hella Hueck en Victor Pak de rol van de zogeheten Blue Wall in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
De term ‘Blue Wall’ verwijst naar een blok van achttien staten die traditioneel op de (blauwe) Democratische Partij stemmen, maar waarvan een deel in 2016 de overwinning voor Donald Trump mogelijk maakte door over te slaan naar de (rode) Republikeinen.
De Blue Wall bestaat uit grote staten als Californië en Washington, maar spannend wordt het vooral in het kleinere Michigan, Wisconsin en Pennsylvania. In 2016 won Trump nog in deze drie zogeheten Rust Belt-staten, waar sprake is van industriële achteruitgang. Hier kunnen kiezers gevoelig zijn voor economische beloften, zoals de miljardensteun van president Joe Biden aan de auto-industrie. Trump richt zich op het aanspreken van de grotendeels blanke arbeidersbevolking, via zijn populistische retoriek en zijn imago als outsider.
De peilingen in deze staten tonen aan hoe spannend de race is: in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania ligt de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris minder dan 1 procent voor op Trump. Beide partijen pompen vele miljoenen dollars in advertenties en campagnes om de lokale kiezer te overtuigen. Deze drie staten kunnen samen weleens bepalen wie het Witte Huis betreedt.