Belastingplan: verhuurders ontzien, start-ups geholpen en meer gezonde lunches

Minister van Financiën Eelco Heinen tijdens het debat over Belastingplan 2025. Beeld: Robin Utrecht/HH/ANP

De Tweede Kamer heeft donderdag 14 november nog flink wat wijzigingen weten aan te brengen in het Belastingplan 2025. De belangrijkste punten op een rij.

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen

De meeste aandacht krijgt het terugdraaien van de hogere btw op kranten,  tijdschriften, museumbezoeken en het bijwonen van sportwedstrijden. Minister Eelco Heinen (VVD) van Financiën meldde de Tweede Kamer dat die btw-verhoging waarschijnlijk van de baan is. Overnachtingen in hotels en chalets op kampeerterreinen worden per 2026 wel belast tegen 21 procent btw, in plaats van tegen 9 procent.

In plaats van 2,3 miljard euro, levert de btw-verhoging door de inperking maar 1,3 miljard euro op. De minister en de Kamer moeten nu zoek naar een andere belastingverhoging die 1 miljard euro oplevert. Wordt die gevonden, dan is de btw-verhoging voor cultuur, media en sport van de baan. Wordt geen financiële dekking gevonden, dan is het maar de vraag wat er gebeurt.

Meer gezonde lunches

Op het laatste moment heeft de Tweede Kamer ook nog een verruiming weten aan te brengen in de zogeheten werkkostenregeling. Onder die regeling mogen werkgevers belastingvrije uitkeringen doen aan werknemers voor een abonnement op de sportschool, voor een gezonde lunch of voor het vergoeden van de kosten die werknemers maken om thuis te werken.

Vooral bedrijven in het midden- en kleinbedrijf profiteren ervan, al zal niemand flauwvallen van de bedragen. Bedrijven met een loonsom tot 400.000 euro mogen per jaar 960 euro extra belastingvrij vergoeden aan het voltallige personeel.

In elk geval is dit een mooi voordeeltje voor de ongeveer 200.000 dga’s, de directeuren-grootaandeelhouders met een eigen bv. Zij kunnen door de verhoogde ruimte onder de werkkostenregeling een hoger bedrag belastingvrij aan zichzelf uitkeren.

Antifragmentatie-maatregel

Grote bedrijven met veel vastgoed in bezit en meer dan 1 miljoen euro per jaar aan rentelasten, mogen hun rente aftrekken tot slechts 20 procent van hun winst. Deze regel was vooral bedoeld om de fiscale voordelen in te perken voor onder meer grote Luxemburgse vastgoedlichamen – bedrijven die vooral vastgoed verhuren.

Maar die vastgoedlichamen knipten zichzelf vervolgens op, waardoor de aftrekbare rentelasten per opgeknipt deel onder de 1 miljoen euro bleef. Zo kunnen zij de volledige rentelasten aftrekken, en de fiscale winst in Nederland wegstrepen tegen de lasten.

Het kabinet stelde voor die grens van 1 miljoen euro weg te halen, zodat die ook niet meer viel te omzeilen. Om vastgoedverhuurders tegemoet te komen, mochten zij wel tot 25 procent van de winst aan rentekosten aftrekken in plaats van 20 procent.

Van meet af aan leidde deze zogeheten antifragmentatie-maatregel tot opgetrokken wenkbrauwen bij belastingadviseurs. Want door het vervallen van de drempel zouden ineens veel vastgoedbedrijven onder deze buitengewoon ingewikkelde regeling vallen. Een inperking van de renteaftrek zou het rendement van die bedrijven flink onder druk zetten: niet handig wanneer juist dezelfde partijen ook moeten investeren in de bouw van huizen.

De oplossing is even elegant als eenvoudig: de drempel blijft, en het percentage gaat niet omhoog naar 25 procent, maar naar 24,5 procent.

Andere wijzigingen op het oorspronkelijke Belastingplan:

  • 100 miljoen euro extra voor speur- en ontwikkelingswerk bij innovatieve bedrijven (WBSO-regeling).
  • Er komt een fiscaal gunstiger regeling voor aandelenopties. Veel beginnende techbedrijven kunnen nog geen hoge salarissen betalen, maar compenseren dat met zulke opties.
  • De giftenaftrek wordt niet ingeperkt, zoals de bedoeling was, maar juist flink verruimd. Het plafond voor periodieke giften gaat omhoog van 250.000 euro per jaar naar 1,5 miljoen euro per jaar.
  • Gezinnen waar slechts één van de ouders werkt, krijgen een hogere heffingskorting. In de afgelopen jaren werd deze zogeheten aanrechtsubsidie juist steeds verder verlaagd, om ook de niet-werkende ouder (vaak de vrouw) de arbeidsmarkt op te lokken.
  • De 100.000 automobilisten met een gastank in de auto zouden flink meer motorrijtuigenbelasting gaan betalen, maar die verhoging is van de baan: de LPG-G3-kortingsregeling blijft in stand. Dat scheelt bijvoorbeeld de berijder van een Ford C-Max veel geld. De motorrijtuigenbelasting voor deze Ford zou omhoog gaan naar ongeveer 1.900 euro per jaar, maar dat blijft nu zo’n 1.300 euro per jaar.

Een bespreking van het hele Belastingplan 2025 leest u hier.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.