Vakbond CNV eist in de komende ronde cao-onderhandelingen een twee uur kortere werkweek. Maar al het werk dat moet worden gedaan, verdwijnt natuurlijk niet. Dat schrijft Joris Heijn.
De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden stonden de afgelopen tijd in het teken van loonsverhogingen, om de snelle prijsstijgingen te compenseren. Maar nu is die strijd wel gestreden, vindt het CNV. Daarom komt de vakbond met een nieuwe eis. De werkweek moet twee uur korter worden, met behoud van salaris.
Het probleem groter maken
Volgens het CNV wordt de werk-privébalans daar beter van. Maar dat is nogal makkelijk gezegd. Of werk en privé te combineren zijn, verschilt sterk per persoon, en kan veranderen in de tijd. De één heeft kleine kinderen, de ander een ziekte, weer een ander verleent mantelzorg. Tien miljoen werkenden twee uur minder laten werken, verbetert die balans niet. Sterker, dat vergroot het probleem.
Een deel van de werkdruk komt ook simpelweg voort uit de grote personeelstekorten in sectoren als de zorg. Daar staan per 1.000 werkenden 46 vacatures open. De mensen die werken, doen dus ook het werk van de ‘collega’s’ die maar niet worden gevonden. Als iedereen twee uur minder gaat werken, neemt die werklast alleen maar toe.
Ambitie afgestraft
De CNV-eis straft daarnaast degenen die wél veel willen werken. Omdat het geld oplevert, of omdat ze het prettig vinden.
Het zou meer helpen als vakbonden duidelijker afspraken maken met werkgevers over flexibiliteit. Zodat het eenvoudiger wordt om tijdelijk meer of minder te werken. Is het mogelijk roosters wat soepeler te maken, zodat ze aansluiten op schooltijden en andere privézaken?
En laten werknemers en werkgevers samen meer nadenken over en investeren in slimmer werken. Welke onnodige procedures zijn te verkorten, welke robot kan het werk verlichten?
Laat meer werken weer lonen
En als de vakbond dan toch aan het staken is tegen de overheid, dan is er nog een eis op tafel te werpen. Namelijk dat meer werken fiscaal meer gaat lonen. Want hoe meer uren er wordt gewerkt, hoe beter de werklast wordt verdeeld.