Consumenten die rood staan, krijgen eerder een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Tot nu toe worden alleen consumenten met een krediet van meer dan 500 euro en een looptijd van minstens drie maanden geregistreerd.
Wat betekent dit? Het BKR zal een beter beeld krijgen van een groter aantal consumenten. De ruime meerderheid van de consumenten die staan geregistreerd (91 procent), staat als positief aangegeven. BKR geeft dan aan dat ze hun verplichtingen prima aankunnen.
Mogelijkheid om rood te staan
Lees verder: ‘Hoe kom ik van mijn BKR-notering af?’
Weinig reden tot paniek dus. Wel zal het BKR veel meer consumenten registreren: kredieten van 250 tot 500 euro, met een looptijd van een maand tot drie maanden, worden ook geregistreerd. Het zal gaan om miljoenen Nederlanders. Als u dus voor een relatief klein bedrag rood staat, wordt u in het register opgenomen.
De verandering gaat in per 1 december 2016. Het gaat vooral om het aangeven van de mogelijkheid om rood te staan: dat betekent dat de kredietverlener vertrouwen heeft in de consument. De klant voldoet in de meeste gevallen netjes aan de betalingsverplichtingen, waardoor het de mogelijkheid heeft gekregen rood te staan.
Europese schuldenrichtlijn
BKR geeft aan dat de nieuwe registratieregels vanuit Brussel komen: een Europese schuldenrichtlijn. Organisaties die leningen verstrekken moeten zo meer inzicht kregen in het betaalgedrag en –geschiedenis van consumenten. Zo moet het schuldenprobleem worden aangepast. Van de Nederlandse huishoudens zou namelijk zo’n 20 procent met problematische schulden kampen.
Volgens BKR is het niet per se zo dat de nieuwe regels het moeilijker maken een hypotheek of andere lening te kunnen afsluiten. ‘Los van het feit dat goede betalers baat hebben bij de uitbreiding, zal meer informatie ook helpen bij het terugdringen van de groeiende schuldenproblematiek.’