Premium Lock Welke generatie kreeg het meest van de overheid?

FNV protesteert voor meer pensioen. Een generatieconflict? - foto: ANP

Volgens ouderen hebben de jongeren het maar makkelijk. Jongeren vinden juist dat ouderen door de overheid in de watten worden gelegd. Elsevier Weekblad zocht uit: hoeveel profiteerde elke generatie van overheidsbeleid? Een overzicht.

Stille generatie: lange werkweken, vroeg met pensioen

Geboren tussen 1931 en 1940

De laatste generatie die vóór de Tweede Wereldoorlog werd geboren, moest hard werken om Nederland na 1945 op te bouwen. Pas in 1962 werd de veertigurige werkweek gemeengoed, tijdens het kabinet-De Quay. Daarvoor werkten mensen ook op zaterdag. Maar deze generatie profiteerde ook van de opbouw van de verzorgingsstaat: bijstand, werkloosheidsuitkering en AOW werden in hun jonge jaren rechten waar niet aan te tornen viel.

De rijkere leden van de stille generatie konden met steun van de overheid een huis kopen. Vóór 1956 verstrekten banken alleen hypotheken aan mensen die eenderde van de aanschafprijs zelf inbrachten. Nadat de overheid in dat jaar met de Nationale Hypotheekgarantie garandeerde dat hypotheken werden terugbetaald, waren ze bereid (bijna) het hele bedrag uit te lenen.

Pensioen op basis van eindloon

De stille generatie profiteerde ten volle van de hypotheekrenteaftrek en kreeg een pensioen dat was gebaseerd op het laatstgenoten loon. Vaak hoefden ze niet hun hele werkzame leven vol te maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw