‘De bevolking is aangepraat dat er een groot probleem is met pensioenen’

18 juli 2019Leestijd: 3 minuten
Minister Wouter Koolmees (D66) -

Vakbond FNV wil onder geen beding dat de pensioenen volgend jaar gekort worden, al moet dat wel volgens de nieuwe regels. Moeten we ons houden aan de afspraken in het pensioenakkoord?, vroegen we u. Of moeten we terughoudend zijn met maatregelen die achteraf misschien helemaal niet nodig blijken?

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

W.M. Vermeeren

Wacht maar af, over een paar jaar blijkt ineens dat er zoveel geld in kas zit, dat de andere EU landen in de pot mogen graaien om hun pensioenen op peil te brengen.

Louise Van Hoven

Er zit enorm veel geld in kas. Het is het systeem wat niet deugt.

De pensioengerechtigden die hun hele leven premie hebben betaald, zijn de dupe!

Er is al zo’n tien jaar niet meer geïndexeerd. Reken maar uit hoe sterk  de pensioen achterlopen. Intussen is er wél een aantal malen gekort op de pensioenen. En dat korten gaat maar door.

En intussen maar blijven beweren dat alle gepensioneerden rijk zijn.

De economische migranten,  pseudo vluchtelingen, illegalen die niet uitgezet worden etc. etc.,  moeten ergens van betaald worden.

Ruud Mannee

Of met vroegpensioen of deeltijdpensioen gaan wanneer u de kans krijgt.

Eenmaal uitgekeerd pensioengeld kunnen ze u nooit meer afpakken 😉

Hans van Heesch

Dat zogenaamd “beste pensioensysteem ter wereld” is een regelrechte farce.

By the way: wanneer komen die 30 miljard terug die Lubbers uit de pensioenpotten heeft gestolen?

Zien we daar nog iets van terug of hoort dat thuis in het rijtje “wettelijk geoorloofd stelen”.

W.M. Vermeeren

Wat zeuren wij toch? Wij gepensioneerden zijn er dit jaar op vooruit gegaan. Dat zei dhr. Rutte zelf. Weet u nog vorig jaar: “iedereen gaat er in 2019 op vooruit”.

En hij had gelijk.

AOW en pensioen gingen omhoog in januari, 2 maal 14 euro.

Wat Pinokkio er niet bij vertelde was dat de uitgaven ook stegen en dat was meer dan 2 maal 14 euro.

Cornelis van Rein

De bevolking is aangepraat dat er een groot probleem is met pensioenen en dat zelfs na 11 jaar niet indexeren nog een aanpassing(=verlaging) nodig is, dat is alles wat men mag weten, ogen sluiten en geloven.

Enig inzicht in doelstelling, uitgangspunten en berekeningen wordt vermeden. Doel lijkt al vastgesteld. Internationale experts zeggen: waarom iets doen aan dit pensioensysteem dat als beste in de wereld bekend staat, zo ook Prof Rob Bauer, Uni Maastricht, maar ook dat mogen we niet weten.

We hebben al een middelloon, en een verhoging van de pensioenleeftijd, dat geeft veel ruimte. Rekenrente van DNB is een absurditeit om diverse redenen.

De ECB helpt overheden die kostbare verplichtingen zijn aangegaan door een negatieve rente, burgers betalen. Het nieuwe systeem is gebaseerd op uitkering van individueel ingelegde premies, en, belangrijk maar wordt niet gezegd, verschuiving van alle risico’s naar de burger, niet meer de werkgever of de overheid. Omdat de burger, eigenaar van de ingelegde gelden in de pensioen investeringsfondsen enig inzicht wordt onthouden ontstaat wantrouwen, gevoeld wordt dat het slechts gaat om verslechtering voor de burger en verbetering voor overheid en werkgevers. Wat heeft individu Rutte allemaal afgesproken met Brussel, niemand die het weet, enige verantwoording afleggen is hem en zijn acolyten vreemd. De Nederlandse burger doet er goed aan over de pensioenen zelf actie te nemen, inzicht eisen in berekeningen etc. en afspraken met Brussel.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.