Cryptovaluta

Luidt Musk met aankoop bitcoin nieuw tijdperk in?

09 februari 2021Leestijd: 3 minuten

De koers van cryptomunt bitcoin is flink gestegen nadat het Amerikaanse autobedrijf Tesla er voor 1,5 miljard dollar in heeft geïnvesteerd. Luidt Tesla-voorman Elon Musk met zijn investering het tijdperk van het celebrity-beleggen in?

1. Wat is er aan de hand?

De investering van omgerekend zo’n 1,2 miljard euro door Tesla in bitcoin kwam naar buiten bij de publicatie van de jaarcijfers van de autofabrikant over 2020. Voor het investeringsbeleid is een nieuwe risicoparagraaf toegevoegd. Het bedrijf schrijft daarin ‘digitale valuta’s te zullen aankopen die kunnen worden geraakt door zeer volatiele marktprijzen, bijzondere waardeverminderingen en unieke verliesrisico’s’. Volgens het nieuwe beleid kan er ook geld gaan naar goud of  beleggingsproducten die de goudprijs volgen, zogenoemde Exchange Traded Funds (ETF’s). Tesla wil bitcoins ‘in de nabije toekomst’ ook accepteren als betaalmiddel. Na het nieuws schoot bitcoin maandag naar een nieuwe recordwaarde van boven de 44.200 dollar.

De investering lijkt voor de autoproducent  een slimme zet die zichzelf maandag alweer ruim terugverdiende. Dinsdag rond 16.00 uur stond het aandeel Tesla 3 procent hoger. Het bedrijf is na de aankoop van de bitcoins 25 miljard dollar meer waard geworden.

2. Waarom heeft Tesla zo veel geld?

Dat Tesla zo ruim bij kas zit, is bijzonder: sinds de oprichting in 2003  scheerde het bedrijf financieel voortdurend langs de rand van de afgrond. Tot anderhalf jaar geleden: sinds 2020 maakt Tesla eindelijk winst. Vorig jaar wist het bedrijf 12 miljard dollar (zo’n 10 miljard euro) op te halen bij beleggers door uitgifte van nieuwe aandelen.

De investering in bitcoins is volgens Tesla onderdeel van ‘een nieuw investeringsbeleid’ en moet een maximaal rendement opleveren op het geld dat de automaker niet nodig heeft om het bedrijf draaiende te houden.

3. Waarom gaat al dat geld naar bitcoin?

Tesla-voorman Elon Musk heeft zijn liefde voor bitcoin in de afgelopen maand niet onder stoelen of banken gestoken. Op Twitter zette hij eind januari #bitcoin en een bitcoin-emoticon in zijn biografie. Dat joeg de stuksprijs destijds al op naar een recordhoogte van ruim 38.000 dollar.

Voor bitcoin-believers zal de beslissing van een van ’s werelds grootste bedrijven – Tesla is 800 miljard dollar waard – het definitieve bewijs zijn dat de munt breder gaat worden gebruikt.

4. Celebritybeleggen als nieuwe trend?

De aankoop van Musk luidt ook op een ander vlak een nieuw tijdperk in. Eén waarin niet de waarde van een bedrijf zelf doorslaggevend is, maar vooral de bekendheid van degene die erover twittert. Een goed voorbeeld hiervan is een tweet van Musk over Signal, een maand geleden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bedrijf dat Musk zijn (destijds) 42 miljoen volgers wilde aanbevelen, is de berichtenapp Signal. Veel volgers interpreteerden het bericht verkeerd en staken hun geld in Signal Advance, een Amerikaans bedrijfje uit de medische sector. Dat zag zijn koers voor even met ongeveer 12.000 procent stijgen. In de loop van de dag kregen veel beleggers echter door dat ze verkeerd zaten en zakte de koers van het aandeel weer in.

Cover Elsevier Weekblad editie 09 2020EW maakte eerder dit coververhaal over Musk: De Leonardo da Vinci van de 21ste eeuw

De afgelopen weken twitterde Elon Musk ook veelvuldig over de ‘dogecoin’. Deze cryptomunt komt voort uit een meme, een plaatje dat als grap veel op internet wordt gebruikt, vergelijkbaar met een cartoon. Ontwikkelaars gingen met de grap aan de haal en creëerden een cryptomunt met de naam ‘dogecoin’.

Die stelde tot voor kort niet veel voor, tot Musk eind januari besloot er enthousiast over te twitteren en het aan te prijzen bij zijn miljoenen volgers. Ook deelde hij grappige plaatjes met de hond en twitterde hij woordspelingen als ‘who let the doge out’  – een verwijzing naar deze hit uit 2000.

Het is niet duidelijk of Musk ook in dogecoin heeft geïnvesteerd, maar de marktwaarde van de munt nam in een week tijd met 97 procent toe en staat inmiddels op 10 miljard dollar. Ook rapper Snoop Dogg en Gene Simmons van rockband Kiss lieten zich recent positief uit over dogecoin.

Een ‘instructievideo’ die Musk maandag op Twitter over dogecoin deelde, is sindsdien 2,7 miljoen keer bekeken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.