Energie Premium Corner

Hoe het landschapsbeeld verandert met de bouw van wintrackmasten

08 september 2022Leestijd: 5 minuten

Het landschapsbeeld verandert met de bouw van vijf wintrack-hoogspanningsleidingen. Maar scepsis over deze witte buizen groeit. ‘Door vakwerk zie je het landschap.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Hans Nienhuis (35) groeide op op een Drentse boer­derij. ‘Daar had je alleen het weer en een hoogspanningsleiding.’ Het was het begin van een fascinatie. ‘Begin deze eeuw was er weinig infor­matie over hoogspanningsleidingen te vinden. Toen heb ik met een vriend op de middelbare school in Zwolle de website hoogspanningsnet.com opgezet om informatie te verzamelen.’

Die fascinatie is nooit meer verdwenen. Zo ging hij deze zomer als uitje met mede-geïnteresseerden naar Zeeland, waar naast de aloude vakwerkhoogspanningsleiding vanuit Borsele een nieuw type leiding wordt gebouwd: de wintrack. ‘Het is uniek om vakwerk en wintrack naast elkaar te zien.’

Daarover is een hele discussie gaande. Want wat is mooier? Of lelijker? Vakwerk of wintrack? Vaststaat dat het landschapsbeeld verandert door de introductie van de wintrackmasten, ook wel biopole genoemd: twee hoge witte pylonnen waartussen elektriciteitskabels hangen.

Stroomvraag schommelt al jaren rond de 120 miljard kilowattuur

In vijf regio’s worden ze gebouwd of staan ze al. In de noordelijke en zuidelijke Randstad, als verbinding vanaf de Eemshaven (Groningen) naar Vierverlaten en later Ens (Flevoland), van Borsele (Zeeland) via Rilland naar Tilburg, en van Doetinchem naar het Duitse Wezel (zie ‘Hoog- en middenspanningsnet’).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.