Bank niet in verdrukking op hypotheekmarkt

03 april 2023Leestijd: 1 minuut
Foto: Harold Versteeg/HH/ANP

Is de bank, weer geplaagd door grote onrust op de financiële markten, een met uitsterven bedreigde bedrijfssoort? Want noem een dienst waarvoor je bij de bank terechtkunt en er zijn tal van ‘niet-banken’ die dezelfde diensten goedkoper aanbieden.

Beleggen kan via de bank, maar ook bij een van de vele brokers. Sparen kan bij de bank of in de geldmarktfondsen van beleggingsinstellingen. En dan is er de hypotheek, veruit het belangrijkste financiële product voor de gemiddelde particulier. Vaak is het niet de bank die de laagste rente biedt, maar zijn het andere geldverstrekkers. Pensioenfondsen bijvoorbeeld, verzekeraars, of andere gespecialiseerde partijen.

Schuldenberg stijgt net zo hard als de prijs van een huis

Eind 2002 stonden huishoudens voor zo’n 380 miljard euro hypotheekschuld in het krijt bij banken en andere geldverstrekkers. Eind 2022 was dat bedrag bijna in omvang verdubbeld naar ruim 700 miljard euro. Daarmee, maar dit terzijde, liep de stijging van de schuldenberg aardig in de pas met de verdubbeling van de prijs van het gemiddelde huis in deze periode: van 2 ton naar 4 ton.

Maar hebben banken nou veel van hun marktaandeel verloren in de afgelopen twintig jaar? Dat valt reuze mee, of tegen – afhankelijk van wie je het vraagt. In 2002 hadden de banken een marktaandeel van 82 procent. Twintig jaar later was daarvan 79 procent over – zo’n 560 miljard euro.

Mocht het verleden iets zeggen over de toekomst, dan houden de banken dus nog wel even stand op de hypotheekmarkt.