Premium Lock Leo Stevens: ‘Mensen moeten elkaar in hun waarde laten’

12 juli 2023Leestijd: 8 minuten
EMIRITUS HOOGLERAAR LEO STEVENS. FOTO: ROGER DOHMEN

Ondanks zijn emeritaat behoort Leo Stevens (78) nog steeds tot de invloedrijkste fiscaal economen. EW sprak met de hoogleraar over lesgeven en belasting heffen.

Prima, zo lang het maar geen opa-vertelt-interview wordt, antwoordt Leo Stevens op de vraag of hij zin en tijd heeft voor een interview in dit zomernummer. De hoogleraar in ruste is namelijk nog lang niet klaar met zijn fiscale zendingswerk. Veel kan en moet beter in het huidige belastingstelsel – en dat laat hij weten met een indrukwekkende stroom artikelen in vaktijdschriften en de media, waaronder in EW.

Stevens stond onder meer aan de wieg van de ingrijpende hervorming van de inkomstenbelasting in 2001. De bijbehorende box 3-heffing op spaargeld en beleggingen steunde mede op zijn vinding. Hij noemde het van meet af aan een ‘schaamlapoplossing’. Het gewenste doel was een vermogenswinstbelasting, maar dat was destijds geen haalbare kaart. Er was nog geen fiscale informatieplicht voor financiële instellingen over inkomsten uit vermogen en deze geldstromen waren daarom onbekend. Als tussenoplossing werd gekozen om te werken met de berucht geworden fictieve – forfaitaire – rendementen.

Stevens was ook een van de eersten die het ‘schandelijk’ noemden dat opeenvolgende kabinetten box 3 hebben verkwanseld. In plaats van over te stappen van fictieve naar werkelijk behaalde rendement, koos het kabinet in 2017 voor nog meer ficties in box 3. Het verbaasde hem dan ook niet toen de Hoge Raad ingreep met zijn Kerstarrest van 2021.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw