Premium Lock Hoe de Kamer met ferme ingrepen het vestigingsklimaat op het spel zet

26 september 2023Leestijd: 8 minuten
Minister Sigrid Kaag van Financiën (D66) met het koffertje onderweg naar de Tweede Kamer. Foto: Phil Nijhuis/ANP

De Tweede Kamer zet met ferme ingrepen het vestigingsklimaat op het spel. Miljarden worden weggehaald bij bedrijven en eigenaren. En voor je het weet vertrekt ING naar Frankfurt.

De behandeling van de Miljoenennota leek een tamelijk saaie bedoening te worden. Zeker voor het bedrijfsleven stond er weinig nieuws op het programma, afgezien van een duizelingwekkende belastingverhoging voor glastuinbouwers, waarover verderop meer.

Maar in de laatste uren van de Algemene Politieke Beschouwingen besloot de Tweede Kamer om het fiscale stelsel drastisch op de schop te nemen. Wisselende Kamermeerderheden deinsden er niet voor terug om miljarden weg te halen bij bedrijven en hun eigenaren.

Zij draaien op voor een stapel peperdure maatregelen: hogere toeslagen, hogere minimumlonen, hogere AOW-uitkeringen, lagere belastingen op brandstoffen, kinderopvang goedkoper, meer openbaar vervoer. De Tweede Kamer hoopt zo de bestaanszekerheid te vergroten, maar niet iedereen is overtuigd.

Ondernemersclub VNO-NCW voorziet minder banen, juist zo nodig voor die bestaanszekerheid. De bankenvereniging vindt dat de Tweede Kamer speelt met vuur. Mark Rutte vreest voor het vertrek van bedrijven naar het buitenland, en daarin zou de afzwaaiende VVD-premier nog weleens gelijk kunnen krijgen.

Banken hard getroffen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw