De oprichter van Stoov, Teun van Leijsen (42), wil mensen verwarmen, niet de planeet. Hij doet dat met kussens en dekens met infrarode technologie.
1. Stoov maakt kussens en dekens met infrarode verwarming. Hoe is dat zo gekomen?
‘Het is echt een jongensboek. Ik werkte na mijn studie bedrijfskunde bij ABN AMRO, was daar private banker en bouwde aan een mooie gouden kooi. Ik was net vader geworden en dacht: wat ga ik mijn zoon nou later vertellen? Dat ik bij een bank werk? Dat ik rijke mensen rijker heb gemaakt? Ik wilde iets anders doen met mijn leven. Toen ben ik, na negen jaar, met ABN AMRO gestopt. Ik had al een paar jaar het idee dat ik iets moest doen met kussens die je in anderhalf tot twee uur oplaadt en die je dan zonder stekker vijf tot acht uur – afhankelijk van welke warmtestand je kiest – warmte geven.
‘Ik had ooit de stoelverwarming in mijn auto ontleed en heb gewoon een soldeerbout gekocht. Toen heb ik een kussen met verwarming gemaakt voor mijn zwangere vrouw, die buiten wilde zitten maar het snel koud had. Ik mikte daarmee in eerste instantie op de horeca. Daar kon ik ze wel kwijt voor op de terrassen, dacht ik.’
2. Maar dat viel tegen?
‘Ja, we hebben het een aantal jaren geprobeerd, en op een gegeven moment had ik twee busjes rijden en zeven medewerkers. De horeca werkte alleen al met terrasverwarmers op gas en toonde te weinig belangstelling. Het was ook lastig voor ze, want die kussens van mij moet je naar binnen halen en opladen en er gaat weleens een kop koffie overheen. De verkoopkosten waren te hoog om het rendabel te maken. Ik was in 2014 begonnen en heb in 2018 hard ingegrepen en iedereen ontslagen – op één werknemer na – en me exclusief op de consumentenmarkt gericht. Want ik kreeg steeds meer vragen van mensen die ze thuis wilden gebruiken.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen