Premium Lock Hoe Taiwan probeert minder afhankelijk te worden van Peking

07 november 2023Leestijd: 6 minuten
Kranen en containers in de haven van Keelung, gelegen in het noordoosten van Taiwan. Foto: Sam Yeh/AFP/Getty Images

Taiwan mag een soeverein land zijn, economisch is het nog zeer gebonden aan grote tegenpool China. Al neemt die afhankelijkheid wel af.

Taiwanese ondernemers hielpen Peking nog niet zo lang geleden gretig bij het moderniseren van de Chinese economie. Ze verhuisden talloze fabrieken om gebruik te maken van de lage lonen plus allerlei lokkertjes die het vasteland bood, en om de grote Chinese markt te kunnen bestrijken. Van fietsen en paraplu’s tot laptops en chips, de afgelopen drie decennia wisten Taiwanese bedrijven China goed te vinden.

Bekende namen als fietsmerk Giant, elektronicaproducent Acer, Foxconn – dat voor Apple van alles in elkaar schroeft – en TSMC, de chipfabrikant die geldt als een van de strategisch ­belangrijkste concerns ter wereld: ze trokken allemaal de Straat van Taiwan over met hun kapitaal, bedrijfservaring en internationaal handelsnetwerk. Net als Europese, Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse bedrijven droegen de taishang – Taiwanese ondernemers in China – er sterk aan bij dat China kon ­uitgroeien tot de op-één-na-grootste economie.

Inmiddels vraagt iedereen in Taiwan zich af: hoe worden we minder afhankelijk van de autoritaire machthebbers in Peking?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw