Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
In de huiskamer van ons appartement, gebouwd op een blok huurappartementen, zitten opeens scheuren. Volgens een deskundige, ingeschakeld door de Vereniging van Eigenaren, zijn het krimpscheuren, die niets van doen hebben met de onderliggende bouw. Daarom dekt de verzekering van het gebouw niet. Wie is verantwoordelijk? F. W., Best
mr. Kristien Aerts-de Kok – Advocaat civiel onroerend goed bij RST Advocaten in Breda
Ik ga ervan uit dat u eigenaar bent van een appartementsrecht. Van belang is dan of de scheuren zijn ontstaan in gemeenschappelijke zaken en gedeelten of in privézaken. Deze staan beschreven in de akte van splitsing en het reglement van de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Zitten de scheuren in de gemeenschappelijke muren, dan is de VvE verantwoordelijk voor het herstel en komen de kosten voor gemeenschappelijke rekening als de scheurvorming een gevaar kan opleveren. Een deskundige moet de oorzaak van de scheurvorming en de noodzaak van reparatie vaststellen. Het is vervolgens aan de vergadering van eigenaren om over (de wijze van) herstel te beslissen.
Is het een kwestie die de VvE aangaat, dan kan de VvE zich niet verweren met de stelling dat het niet valt onder de verzekering van het gebouw. De kosten van herstel zijn dan voor rekening van de gezamenlijke eigenaren. Ook als de oorzaak een gevolg is van een gebrek in de gemeenschappelijke zaken, kunt u de herstelkosten onder omstandigheden verhalen bij de VvE.
U kunt aan de vergadering van eigenaren vragen om een besluit te nemen over het plegen van onderhoud. Een besluit waarmee u het niet eens bent, kunt u voorleggen aan de kantonrechter.
Ik doe de belastingaangifte voor mijn zus in Spanje voor het door ons samen geërfde ouderlijk huis. In 2014 is dit verkocht voor 300.000 euro. Welke waarde houd ik aan voor 2014? Die 300.000 euro of de WOZ-waarde van 350.000 euro van 1 januari 2013? R. B., Huizen
Conny Weber – Financieel- en estate planner bij Tychè Groep en docent bij Dukers & Baelemans
Voor de opgave van vermogensbestanddelen in de aangifte inkomstenbelasting is de hoofdregel dat er wordt gewaardeerd tegen de waarde in het economisch verkeer. Zo telt spaargeld voor het saldo op 1 januari mee, en waardeer je een beleggingsportefeuille op de beurskoers per 1 januari.
Voor onroerende zaken met een woonbestemming schrijft de fiscus een andere waardering voor: de WOZ-waarde. Deze waardering is voorgeschreven naar aanleiding van vele procedures in het verleden over de, al dan niet getaxeerde, waarde van onroerende zaken.
U ontkomt er niet aan de woning voor de hogere WOZ-waarde op te nemen in box 3. Het inkomen in box 3 is 4 procent van de WOZ-waarde, hierover betaalt uw zus (na het heffingsvrij vermogen) 30 procent inkomstenbelasting.
Wordt zij in Spanje ook aangeslagen over haar wereldinkomen, dan kan ze mogelijk gebruikmaken van een tegemoetkoming in verband met dubbele heffing.
Mijn zoontje van vier heeft de iPad van zijn tante (mijn schoonzus) laten vallen. Het glas is versplinterd en moet worden vervangen. Hij had toestemming van mijn schoonzus om ermee te spelen. Kan ik de schade op mijn aansprakelijkheidsverzekering verhalen? J. S., Tilburg
Rien Meijer – Redacteur-onderzoeker Geld bij de Consumentenbond
Schade door kinderen is een grijs gebied. De wet is op zich duidelijk: tot 14 jaar wordt risico-aansprakelijkheid verondersteld. Met andere woorden, ouders zijn altijd aansprakelijk, ongeacht de aard van het gedrag van hun kinderen.
De aansprakelijkheidsverzekering van de ouders keert dus uit als hun kinderen schade veroorzaken. Als er omstandigheden zijn die aan de benadeelde zelf toe te rekenen zijn, dan kan dat voor een verzekeraar aanleiding geven om niet uit te keren.
Bijvoorbeeld: een oppas geeft piepjonge kinderen bij haar thuis een schaar en gaat zelf naar de keuken. Bij terugkomst ziet ze tot haar schrik dat er in haar dure tafelkleed is geknipt.
Aangezien uw schoonzus zelf toestemming gaf om met de iPad te spelen, is het twijfelachtig of uw AVP-verzekeraar de schade zal vergoeden. Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen.
Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015