Premium Lock Je kunt ook blij zijn dat banken een gezonde winst boeken

15 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
ING en Rabobank. Foto's: ANP.

Zodra een bedrijf een megawinst boekt, staan er mensen klaar die daarover boos doen. Vooral als het de banken betreft. Ten onrechte, meent Arendo Joustra.

Samen met de fossiele industrie en wapenfabrikanten behoren banken tot de minst populaire – maar ook tot de meest onmisbare – sectoren van het bedrijfsleven. Onmisbaar, omdat banken zorgen voor een soepel lopend betalingsverkeer en het mogelijk maken dat particulieren geld kunnen lenen om een huis te kopen, of juist hun teveel aan geld veilig kunnen stallen. Of het nu voortkomt uit jaloezie of calvinisme, het is blijkbaar moeilijk om blij te zijn als een particuliere onderneming een klapper maakt.

Je kunt ook weglopen bij een bank als je ontevreden bent

De mooie winst van de banken heeft vooral te maken met de gestegen rente. Ze krijgen meer rente – 3,75 procent – voor het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank wegzetten, dan dat ze hun eigen particuliere klanten betalen. Maar als die klanten ontevreden zijn, hebben die genoeg mogelijkheden om naar een andere financiële instelling te gaan, ook in het buitenland.

Immers, sinds de bankencrisis is de depositiegarantie opgetrokken naar 100.000 euro en deze geldt in alle landen van de Europese Unie. In plaats van boos doen, kunnen de klanten van de megawinstbanken dus met hun voeten stemmen. Of hun hypotheek versneld afbetalen. Of aandelen kopen in die banken en zo in de toekomst profiteren van megawinsten (of miskleunen, dat is nu eenmaal het risico dat de particuliere geldverstrekker loopt). Of zelf een bank beginnen.

In de boze discussie wordt ook gezegd dat de spaarrente achterloopt bij de hypotheekrente. Met andere woorden: de spaarrente kan best omhoog. Vergeten wordt dat het eigenlijk onvergelijkbare rentes zijn, omdat de hypotheekrente veelal voor een veel langere periode vastligt, soms voor een veel lager rentepercentage en soms voor een veel hoger rentepercentage. Als je je spaargeld voor een langere periode aan een bank geeft, krijg je ook een hoger percentage.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw