Premium Lock Het ontembare onbewuste: Freuds geest waart nog rond

Freud, een verwoed verzamelaar van tapijten, in zijn Weense spreekkamer in 1921

Een eeuw geleden kreeg psychoanalyse voet aan de grond in Nederland. De hoogtijdagen zijn voorbij, maar de geest van Freud waart nog altijd rond.

Sigmund FreudDe Joods-Weense psychiater Freud (1856-1939) geldt als de vader van de psychoanalyse en introduceerde onder meer de begrippen Es, Ich en Über-ich. Hij bedacht ook het oedipus-complex, de theorie die ontwikkeling verklaart op basis van erotische binding met de ouder van de andere sekse en competitie met de ouder van dezelfde sekse. Freud vluchtte in 1938 naar Londen, waar hij stierf.

De enige ontmoeting tussen Sigmund Freud en Gustav Mahler, twee giganten uit het Weense intellectuele milieu, begon op 26 augustus 1910 in restaurant Den Vergulden Turk in Leiden. Mahler maakte, als gevolg van een ontrouwe echtgenote, instabiele tijden door. ‘De duivel danst met mij,’ krabbelde de componist tussen de notenbalken. Hij zocht zijn heil bij Freud, die op dat moment vakantie vierde in Noordwijk. Tijdens een vier uur durende wandeling langs de Leidse grachten ontblootte Mahler zijn ziel. Wat precies is besproken, weten slechts de mannen zelf, maar vaststaat dat het leven van Mahler er ingrijpend door veranderde. Na die middag in Leiden heeft hij nooit meer iets gecomponeerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw