Premium Lock Nieuwe bijwerking ontdekt bij plaspil

Hydrochloorthiazide is een van de meest gebruikte bloeddrukverlagers

Een veelgebruikte plaspil blijkt het risico op huidkanker te verhogen. Geen reden tot paniek, zegt de toezichthouder.

Op 17 september 1980 werd de eerste handelsvergunning in Nederland verleend voor het medicijn dat uiteindelijk zou uitgroeien tot een van de meest gebruikte pillen: de bloeddrukverlager hydrochloorthiazide. Inmiddels telt Nederland ongeveer één miljoen, vaak chronische, gebruikers van het medicijn, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Melding voor gebruikers

 

Als een nieuwe bijwerking van een medicijn wordt ontdekt, krijgen alle huisartsen en apothekers hiervan een melding. Zij moeten vervolgens de gebruikers van het medicijn inlichten.

 

Toezichthouder CBG publiceert de informatie ook op zijn website www.cbg-meb.nl en de bijsluiter van het medicijn wordt aangepast.

En toen was er eind oktober ineens een waarschuwing voor het middel. ‘Langdurig gebruik van hydrochloorthiazide kan huidkanker veroorzaken,’ schreef de toezichthouder van medicijnen in Nederland, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Een nieuw ontdekte bijwerking, terwijl het medicijn al bijna veertig jaar op de markt is.

‘Bepaalde bijwerkingen worden pas ontdekt als een medicijn eenmaal op de markt is,’ zegt Marsja Meijer (38), woordvoerder van het CBG. ‘Dat komt geregeld voor. Het gaat bijvoorbeeld om langetermijneffecten of bijwerkingen die zeldzaam zijn. Je hebt grote hoeveelheden gebruikers en veel gebruikersjaren nodig om die bijwerkingen te ontdekken.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw