Beste studies 2021

Ranglijst: gouden medaille voor 92 topopleidingen

08 oktober 2021Leestijd: 2 minuten

Het komende jaar mogen 92 opleidingen aan 45 hogescholen en universiteiten zich topopleiding noemen. EW en ResearchNed belonen deze opleidingen in Beste studies 2021 met een gouden medaille omdat studenten er over de hele linie tevreden zijn. Wageningen University & Research en hogeschool TIO tellen de meeste winnaars. En: de ranglijst ‘Beste docenten’ keert dit jaar terug in het onderzoek Beste studies.

Ranglijsten hoger onderwijs

  • Vergelijk 2.182 opleidingen
  • Medailles voor topopleidingen
  • Feiten en cijfers voor studiekeuze
  • Kansen op de arbeidsmarkt

Naar Beste studies 2021

De scores in Beste studies 2021 zijn gebaseerd op de oordelen van meer dan 330.000 studenten over hun eigen opleiding: zij zijn zowel ervaringsdeskundigen als afnemers van hoger onderwijs. EW en onderzoeksinstituut ResearchNed analyseerden de resultaten van de Nationale Studentenenquête (NSE) die beschikbaar zijn gesteld door stichting Studiekeuze123.

De onderzoekers selecteerden elf onderdelen waarover de studenten hun oordeel gaven, van de inhoud van de opleiding en de faciliteiten tot de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Een opleiding krijgt een gouden medaille als die op ten minste acht van de elf onderdelen aanzienlijk beter scoort dan andere opleidingen in dezelfde sector. Dat geldt voor 92 van in totaal 2.182 voltijd bachelor- en masterstudies. Opleidingen krijgen een zilveren medaille als zij op zes of zeven onderdelen uitblinken en een bronzen medaille als zij op vier of vijf onderdelen hoog scoren.

Wageningen University & Research en de particuliere hogeschool TIO winnen de meeste gouden medailles: respectievelijk acht en tien. Er zijn meer winnaars. Zo valt de Christelijke Hogeschool Ede op omdat de helft van de tien beoordeelde opleidingen goud verdient. Op de website van Beste studies 2021 is voor elke hogeschool en universiteit na te gaan welke opleidingen goud, zilver of brons verdienen en waaraan zij dat predicaat te danken hebben. Ook is voor alle studies die door twee of meer universiteiten of hogescholen worden aangeboden op te zoeken hoe die ten opzichte van elkaar scoren.

Waar werken de beste docenten?

Teruggekeerd onderdeel in Beste studies 2021 is de ranglijst ‘Beste docenten’. Per onderwijsniveau en opleidingsgrootte (groot, middelgroot en klein) is uitgezocht hoe tevreden studenten zijn over hun docenten ten opzichte van studenten van andere opleidingen. De docenten zijn beoordeeld op bekwaamheid, inzet en toegankelijkheid. Hieronder staan alle winnaars op rij. Op de website van Beste studies 2021 zijn de posities voor alle opleidingen op te zoeken.

Beste docenten 2021

Waar zijn studenten het meest tevreden over hun docenten?

Over het jaarlijkse onderzoek EW Beste studies

EW Beste studies helpt scholieren sinds 1994 bij het kiezen van een passende studie. Met oordelen van studenten, ranglijsten, feiten over hogescholen en universiteiten en over kansen op de arbeidsmarkt.

Correctie

In een eerder bericht stond vermeld dat aan 71 opleidingen een gouden medaille is toegekend. Dat is onjuist. Het juiste aantal is 92.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.