Beste ziekenhuizen en klinieken Premium Corner

De wachtlijst voor inhaalzorg kan korter

18 november 2021Leestijd: 5 minuten

Zelfstandige klinieken zouden graag meer patiënten behandelen die op inhaalzorg wachten, maar ruimte daarvoor krijgen ze niet.

Tijdens de persconferentie op 3 november zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dat we inmiddels allemaal wel mensen kennen die ‘langer moeten wachten op bijvoorbeeld een nieuwe heup’. Doordat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt, wordt weer meer reguliere zorg uitgesteld. De Jonge kan naar eigen zeggen dan ook niet anders dan ‘ingrijpen’, omdat we het ‘aan elkaar verplicht’ zijn ‘om de zorg voor ons allemaal toegankelijk te houden’.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen (tekst gaat hieronder verder):

Toch hebben zelfstandige klinieken al diverse keren laten weten nog capaciteit over te hebben om de relatief eenvoudige ingrepen van de ziekenhuizen over te nemen, zoals die bij patiënten die wachten op een nieuwe heup. Maar daar wordt slechts voor een deel gebruik van gemaakt. Volgens brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zouden klinieken nog zeker 10 procent meer zorg kunnen leveren dan zij nu doen. Jaarlijks gaat het om 100.000 patiënten extra, die nu nog op de wachtlijst staan. In plaats daarvan zijn er inmiddels bij diverse klinieken noodgedwongen patiëntenstops. Hoe kan dat?

Flinke achterstanden

Sinds het begin van de coronacrisis zijn flinke achterstanden ontstaan in de planbare operaties, zoals het vervangen van een heup, een staaroperatie of een liesbreukoperatie. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat het om maximaal 200.000 nog in te halen operaties. Onder meer bij orthopedie, oogheelkunde en chirurgie zijn de achterstanden volgens de toezichthouder groot.

Voor een deel zijn het operaties en specialismen waarop klinieken – die vaak nog wel ruimte hebben om te groeien – focussen. Ongeveer 10 procent van de uitgestelde ziekenhuiszorg is afgelopen jaar dan ook ingehaald in een kliniek, zo schat de NZa.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.