Premium Lock Quarantaineregels dreigen het land plat te leggen

Bewindspersonenoverleg over corona. Foto: ANP

Terwijl de omikronvariant van het virus minder gevaarlijk is, zijn de quarantaineregels nog steeds zo streng dat diverse sectoren dreigen vast te lopen. Bijna overal klinkt de terechte oproep om aanpassing.

1. Wat waren de isolatie- en quarantaineregels ook alweer?

Wie positief test op het coronavirus moet in isolatie. Dat betekent binnenblijven en contact met anderen (dus ook huisgenoten) mijden. Isolatie duurt minimaal zeven dagen vanaf het moment dat de testuitslag bekend is en eindigt wanneer je aan het eind van die periode 24 uur klachtenvrij bent.

Wie in nauw contact is geweest met iemand die positief blijkt te zijn, doet een zelftest en/of test bij de GGD. Is die positief, dan gelden ook voor deze persoon de isolatieregels. Is die test negatief, dan gaat diegene toch in quarantaine. Op dag vijf na het laatste contact met iemand die positief is, kan deze persoon zich laten testen bij de GGD. Is die test negatief, dan stopt de quarantaine. Wie zich niet laat testen, moet volgens de regels tien dagen in quarantaine.

2. Welke uitzonderingen zijn er?

De omikronvariant blijkt zoveel besmettelijker te zijn dan de deltavariant dat er de laatste weken steeds meer positieve gevallen zijn en er dus meer mensen in quarantaine moeten. Bij de laatste persconferentie op vrijdag 14 januari maakte het kabinet al bekend de quarantaineregels iets te versoepelen.

Nauwe contacten van iemand die besmet is, hoeven sinds de versoepeling niet in quarantaine als zij in de afgelopen acht weken positief zijn getest en geen klachten hebben of als zij langer dan een week geleden een boosterprik hebben gehad en geen klachten hebben.

De GGD’s waren nogal verrast door die aanpassingen en konden die pas vanaf vrijdag 21 januari in hun communicatie en adviezen doorvoeren.

Over meer uitzonderingen voor mensen in bepaalde beroepen beraadt het kabinet zich nog. Die werden bij de persconferentie wel aangekondigd, maar zijn nog steeds niet uitgewerkt.

3. Welke situatie dreigt?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw