Bouwkunde Premium Corner

Heeft een Bilthovenaar het geheim van de piramides ontcijferd?

04 juli 2022Leestijd: 8 minuten

Hoe de Egyptenaren de piramides bouwden, is nooit overtuigend verklaard. Zorgt een gepensioneerde orthopedisch chirurg uit Bilthoven voor een doorbraak?

Het begon met buitenaardse wezens. Of eigenlijk met techmiljardair Elon Musk, die in 2020 in een twitter­bericht de mogelijkheid opperde dat aliens verantwoordelijk zijn voor de bouw van de Egyptische piramides.

Musks suggestie kwam enige tijd later ter sprake in de koffiekamer van een museumloods voor scheepsmotoren in Zwartsluis. Bernard Mullers (67), gepensioneerd orthopedisch chirurg, was erbij. De Bilthovenaar, tevens amateurgeoloog, geschiedenisfanaat, watersporter en parttime uitvinder, komt geregeld in de loods om te klussen. ‘Soms moet je zware motoren uit schepen halen, dat is een enorm gehannes. Maar het zette me ook aan het denken. Vooral in combinatie met het krengen van schepen.’ Hij doelt op de techniek waarbij een schip scheef wordt getrokken om onderhoud te kunnen plegen onder de waterlijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het tillen, het krengen, en het gesprek over Musk bezorgden Mullers een inzicht. Een idee dat zich dag en nacht doorontwikkelde – in de halfslaap komen de mooiste ideeën, zegt hij. Mullers sloeg aan het rekenen: rekkrachten, hellingshoeken, wrijvingsweerstanden, hefboomwerkingen. Hij verfijnde zijn concept, rekende opnieuw, dook diep de literatuur in en zocht deskundigen aan.

En nu? ‘Het is opgelost,’ zegt hij bij ontvangst in Bilthoven. ‘Het raadsel van de piramides is opgelost.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Door mensenhand gemaakte bergen, nagenoeg perfect

Eerst een paar millennia terug in de tijd. De Egyptische piramides, in elk geval de grootste exemplaren nabij Gizeh, zijn zo overweldigend van omvang en vorm dat het lijkt alsof ze er altijd al zijn geweest. Door mensenhand gemaakte bergen, georiënteerd op de sterren en geometrisch nagenoeg volmaakt. De symmetrie van de Grote Piramide van Cheops is verbijsterend: een grondvlak van 230 bij 230 meter, met afwijkingen van hooguit enkele centimeters. De verhoudingen kloppen tot ver achter de komma, waarbij volgens sommigen een sleutelrol is weggelegd voor het getal pi.

Vaststaat dat de piramides bij Gizeh zo’n 4.500 jaar geleden zijn gebouwd. Zolang er geschiedschrijvers zijn, wordt erover verhaald, en is er ontzag voor de makers. Maar hoe zij te werk gingen, weet niemand. Primaire bronnen ontbreken, kleitabletten of papyrusrollen met bouwverslagen zijn er amper. Consensus kwam er dan ook nooit – wel over de functie van de piramides, minder over wie het zware werk verrichtten, niet over de bouwmethode. Het is een van de grote mysteries van de cultuurgeschiedenis.

Die raadselen spreken tot de verbeelding, zegt Olaf Kaper (59), hoogleraar egyptologie aan de Universiteit Leiden. ‘De piramides blijven verbazen. Er is alle ruimte voor speculatie, het aantal theorieën is oneindig.’ Piramidioterie, noemt hij het weleens. Een paar maanden geleden ontving hij een mail van Mullers, die zijn vondst wetenschappelijk wilde funderen. Kaper: ‘Eerst dacht ik: daar hebben we er weer een. Er komt veel onzin voorbij. Maar ditmaal was het anders.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.