Spiritueel Premium Corner

Rozenkruisers zoeken naar hun goddelijke vonk

26 juli 2022Leestijd: 3 minuten

De Embassy of the Free Mind biedt informatie over tal van kleine geestelijke stromingen. Nu belicht het museum met een expositie in zijn fraaie Amsterdamse grachtenpand de rozenkruisers.

Ze lijkt inmiddels al grotendeels in vergetelheid te zijn geraakt, maar in het tweede kabinet-Balkenende (2003-2006) mocht Medy van der Laan als staatssecretaris voor Cultuur en Media subsidies uitdelen. Opmerkelijk aan de D66’er was haar levensbeschouwelijke overtuiging. Ze was een actief lid van de rozenkruisers. Veel wilde ze hierover trouwens niet kwijt. ‘Ik wil geen staatssecretaris Rozenkruis worden,’ zei ze in 2004 in het kerstnummer van Elsevier.

De geloofskeuze van Van der Laan wakkerde de belangstelling aan voor deze kleine spirituele beweging. Maar dit was kortstondig. Na haar vertrek uit Den Haag wordt wel af en toe een poging ondernomen het inzicht te verdiepen in de denkbeelden en daden van de rozenkruisers. Zo is nu de tentoonstelling De Rozenkruisers Revolutie. Traditie en vernieuwing te zien in het museum Embassy of the Free Mind in Amsterdam tot en met 31 juli.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De naam Rozenkruis staat symbool voor een menstype

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De term rozenkruisers gaat terug op de Duitse ridder Christaan Rozenkruis, een mythische figuur die begin vijftiende eeuw een broederschap zou hebben opgericht. Zijn naam duikt ruim twee eeuwen later op in manifesten die oproepen tot een geestelijke omwenteling.

De naam Rozenkruis staat symbool voor een bepaald type mens, zo valt te lezen in de informatieve catalogus bij de Amsterdamse expositie. Een mens die vertrouwen koestert in de mysteriën van het leven, met het christendom als basis. Maarten Luther (1483-1546) merkte al op dat ‘het christenhart over rozen gaat, als het midden onder het Kruis staat’.

Rozenkruisers putten wijsheid uit oosterse religies

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.