Locatie, excursies en extraatjes tellen zwaar bij de schoolkeuze, ten koste van goed onderwijs. Het kabinet richt de pijlen weer op kwaliteitstoezicht.
Bijna 174.000 leerlingen uit groep acht kiezen deze weken uit zo’n 1.200 middelbare scholen. Welke afwegingen zijn er te maken? Wat vraag je bij een open dag? Wat is een goede school?
Nabijheid leidt vaak tot een eerste schifting. Ruime keuze in de buurt is niet vanzelfsprekend. In de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland is zelfs geen middelbare school. Leerlingen gaan naar Goes, Zierikzee, Middelburg of Vlissingen. Een ander uiterste vormt Amsterdam. Scholieren kunnen er op redelijke fietsafstand, binnen 7 kilometer, instromen op zo’n zeventig vestigingen.
In Amsterdam is ruim voldoende plek voor alle brugklassers, maar in de praktijk kiest het merendeel voor een handjevol populaire scholen. Voor havo of vwo moeten twaalf voorkeurscholen worden opgegeven. Via loting wordt de definitieve plek toegewezen. Dat is vaak niet de favoriet.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.