Premium Lock Zo blijven ouderen koel in hitte

10 juli 2023Leestijd: 4 minuten
FOTO: SABINE JOOSTEN/HH/ANP

De hoge temperaturen in juni zorgden voor oversterfte onder 65-plussers, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In de leeftijdsgroep tussen de 65 en 80 jaar, zijn 800 mensen meer overleden dan verwacht. Bij de 80-plussers zijn dit er 900. Wat maakt hen zo kwetsbaar? En hoe kunnen zij zich wapenen?

Een groeiende populatie van ouderen en steeds frequentere en intensere hittegolven: het is een combinatie die gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Onder meer jonge kinderen, mensen met overgewicht of chronische aandoeningen, zwangere vrouwen en ouderen hebben tijdens hete periodes een grotere kans op gezondheidsproblemen en zelfs op overlijden. Met 1,5 miljoen Nederlanders boven de 75 jaar vormen ouderen veruit de grootste kwetsbare groep.

Gemiddeld overlijden er ongeveer 400 mensen per dag in Nederland. Tijdens hittegolven ligt het aantal circa 13 procent hoger, blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het risico op overlijden neemt toe wanneer de temperatuur boven de 20 graden komt, en dan vooral onder 75-plussers (zie ‘Kwetsbare 75-plussers’). ‘Mensen ouder dan 85 jaar hebben op een dag waarop het gemiddeld 30 graden is, meer dan twee keer zoveel kans om te overlijden dan op een dag met een temperatuur van rond de 16 graden,’ zegt Lisa Klous (29), thermofysioloog en onderzoeker bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw