The Daily Wire: excentrieke frontsoldaten in de conservatieve cultuuroorlog

11 mei 2024Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r.: Daily Wire-commentatoren Ben Shapiro, Jordan Peterson en Jeremy Boreing. Foto: The Daily Wire

Het conservatieve platform The Daily Wire heeft een eigen streamingdienst. Met video’s van verstandige rechtse mensen en van idioten. En met een leuke satirische film over transseksuele sporters.

Thierry Baudet behoort tot de bewonderaars van Candace Owens. De voorman van Forum voor Democratie heeft zich wellicht zelfs door haar laten inspireren toen hij publiekelijk in twijfel trok dat de Amerikanen in 1969 wel echt op de maan zijn geland. De radicaal rechtse, zwarte Amerikaanse meent namelijk dat in dit historische geval weleens sprake zou kunnen zijn geweest van een samenzwering van autoriteiten om de onnozele wereldbevolking te doen geloven in Amerikaans succes in de ruimte.

Owens trekt wel vaker aandacht met aparte opvattingen. Zo denkt zij zeker te weten dat Brigitte Macron als man is geboren. Wie volhoudt dat de vrouw van de Franse president nooit een seksuele transformatie heeft ondergaan, zou volgens haar een handlanger van het ‘establishment’ zijn. Geen wonder dat Owens door Forum voor Democratie is omhelsd. Daar houden ze wel van bizarre theorieën. In maart sprak zij op een partijcongres in de RAI in Amsterdam, waar zij onder meer betoogde dat het feminisme een ‘sinistere, marxistische oorsprong’ heeft.

Antisemitisch

De 35-jarige politieke commentator kon jarenlang via The Daily Wire haar denkbeelden ventileren. Dit in 2015 opgerichte platform mag graag een conservatief geluid laten klinken. Maar dit voorjaar schoot ze nog meer dan gewoonlijk uit de bocht. Haar antisemitisch aandoende uitlatingen over de duistere macht van een kleine groep Joden waren voor de – Joodse – oprichter van The Daily Wire Ben Shapiro  reden om Owens de laan uit te sturen. Zij moet nu haar gedachtegoed verspreiden via kanalen als YouTube. En op bijeenkomsten van Forum voor Democratie natuurlijk.

Via de app DailyWire+ zijn nog wel al haar oude bijdragen te bekijken. Zoals het filmpje waarin ze uitlegt dat ze echt geen bewonderaar is van Adolf Hitler, hoewel eerdere uitlatingen anders deden vermoeden. Gelukkig bevat de streamingdienst ook meer doordachte beschouwingen. Bijvoorbeeld van de conservatieve Canadese goeroe Jordan Peterson.

The Daily Wire wil linkse tranen

DailyWire+ ging in juni 2022 van start en heeft volgens de streamingdienst zelf ruim 1 miljoen abonnees. Wie een jaarabonnement neemt, krijgt als welkomstcadeau een mok met de tekst Leftist tears en een begroetingsmail met de hartelijke woorden ‘Thank you for joining the fight’. Deze strijd moet tot linkse tranen leiden, tot het terugdringen van progressief gedachtegoed.

Ben Shapiro vertelde in een van zijn podcasts dat hij als kind dol was op films van Disney. Maar de erfgenamen van Walt Disney zijn nu volgens hem ‘gegijzeld door woke’. Ze willen politiek correct zijn en laten een parade van lhbti’ers in de bioscoop verschijnen, wat traditionele gezinswaarden zou ondermijnen. Shapiro wil vooropgaan in de ‘cultuuroorlog’ tegen modieus linksig gedoe als identiteitspolitiek en de Black Lives Matter-beweging. Hij is een van de intellectuele frontsoldaten in de strijd die Donald Trump op een primitievere manier voert.

Geestig

Tot het wapenarsenaal van de conservatieven behoort ook satire. Abonnees van DailyWire+ kunnen Lady Ballers bekijken. De film is het geesteskind van een van de grote mannen van het platform. Jeremy Boreing speelt in het door hem zelf geregisseerde verhaal een mislukte basketbalcoach die toch nog één succesje wil boeken. Hij komt op het idee om niet zulke geweldige mannelijke basketballers zich te laten ‘identificeren’ als vrouw. Met een pruik op boeken zij de ene na de andere zege in de damescompetitie.

Lady Ballers steekt de draak met transseksuele sport. En doet dit best geestig. De boodschap aan het eind is serieus. Vrouwensport moet worden beschermd tegen kerels in een nieuwe, vrouwelijke gedaante. Rechts amusement, zo blijkt maar weer eens, kan echt zowel verstandig als grappig zijn.

Gerry van der List
Gerry van der List (1961) werkt sinds 1 mei 1999 bij EW.
Lees meer
Gerry van der List