Premium Lock In loondienst of niet, dat is de grote vraag

28 maart 2022Leestijd: 5 minuten
Kinderhartcentrum LUMC. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Een verplicht loondienstverband voor medisch specialisten staat weer op de agenda. De belangen zijn groot en de discussies dus heftig.

Voor wie wel van een stevige discussie houdt, kan het leuk zijn eens naar de website van een medisch vakblad te surfen, zoals Medisch Contact of Zorgvisie, en daar op zoek te gaan naar een artikel over de vraag of medisch specialisten in ziekenhuizen als vrijgevestigden moeten kunnen blijven werken of dat zij verplicht moeten worden tot een loondienstverband. Bij zo’n artikel even doorscrollen naar beneden naar de reacties, en pak er dan gerust een bak popcorn bij. Want de commentaren die daar worden achtergelaten zijn over het algemeen niet mals.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Zo schrijft een medisch specialist – nota bene zelf werkzaam als vrijgevestigde – in juni vorig jaar op de website van Medisch Contact in een helder betoog waarom hij best wat positieve effecten ziet van een verplicht loondienstmodel. De gedachte is bijvoorbeeld dat het zou leiden tot een ‘productieverlies’ bij de vrijgevestigde specialisten (zij maken vaak langere dagen dan in loondienst), maar dat biedt juist ruimte om jongere specialisten (van wie een deel nu werkloos moet toekijken) tot het werkveld te laten toetreden en het geeft mogelijkheden de balans tussen werk en privé voor de hele beroepsgroep te verbeteren. Toch krijgt hij in een reactie van een collega-specialist het verwijt dat zijn argumenten klinken als ‘spreuken uit een communistische heilstaat’. ‘Achterhaald en onzinnig’, luidt de conclusie over de gebruikte redenering in het artikel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw