Marieke ten Katen Premium Corner

Goed plan Europese Commissie: patiënt krijgt controle over eigen zorggegevens

06 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie werkt aan een ‘Europese ruimte voor gezondheidsgegevens’, een initiatief dat moet regelen dat burgers het recht krijgen om hun eigen medische gegevens in te zien en te beheren. Dat is goed nieuws voor patiënten, schrijft Marieke ten Katen.

In 2011 trok de overheid definitief de stekker uit het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Het idee om een platform te ontwikkelen waar patiëntengegevens eenvoudig landelijk kunnen worden uitgewisseld sneuvelde onder meer wegens privacybezwaren. Elf jaar later zitten zorgverleners en patiënten opgescheept met een wirwar aan initiatieven van lokale EPD’s en een verre van optimale uitwisseling van medische gegevens.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Geloof het of niet, maar af en toe blijkt het nog steeds het snelst om een cd-rommetje met medische gegevens achter de patiënt aan te sturen als die, ook als dat met spoed is, van het ene naar het andere ziekenhuis moet.

Patiënten als logische eigenaar van hun eigen medische gegevens

Het is dan ook fijn te horen dat de Europese Commissie werk wil maken van de zogenoemde European Health Data Space (EHDS), een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens. Een EPD is het officieel niet te noemen, want het gaat veel verder dan dat. Terwijl een elektronisch patiëntendossier slechts een softwareomgeving is waar zorgverleners medische gegevens kunnen bewaren en uitwisselen, beoogt de Europese Commissie met de EHDS ‘mensen in staat stellen hun gezondheidsgegevens in hun eigen land of in andere lidstaten te beheren en te gebruiken’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.