Wel Matthijs van Nieuwkerk en Temptation Island, maar VI zou niet kunnen: RTL maakt hypocriete indruk

De studio van The Voice of Holland. Beeld: Patrick Harderwijk/ANP

RTL komt graag fatsoenlijk over, maar programmeert wel dubieuze programma’s. Het morele kompas van het commerciële bedrijf hapert soms, schrijft Gerry van der List.

‘Stom’ vindt Peter van der Vorst zijn handelwijze nu. In een interview in het AD moest de programmadirecteur van RTL toegeven dat hij te gretig was geweest met het binnenhengelen van Matthijs van Nieuwkerk. Nog voordat de commissie-Van Rijn haar rapport had gepubliceerd over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, had hij overeenstemming bereikt over een comeback van de in opspraak geraakte presentator van De Wereld Draait Door. Na nieuwe klachten over Van Nieuwkerk moest deze deal worden afgeblazen, met gezichtsverlies voor alle betrokken partijen als gevolg.

De vraag is nu of RTL niet opnieuw zo’n fout maakt. Het is namelijk de bedoeling The Voice of Holland terug te laten keren op de buis. Op dit plan volgden verontwaardigde reacties. Want kerels hebben zich achter de schermen van de goed scorende muzikale talentenjacht flink misdragen, wat leidde tot het cancelen van dit programma aan het begin van 2022. De spraakmakende AD-diva Angela de Jong toonde zich bijvoorbeeld weer eens boos en liet weten al misselijk te worden bij het horen van de tune van The Voice.

Temptation Island maakt relaties kapot

Maar deze woede lijkt onredelijk. Dat medewerkers van een programma de fout ingaan, wil niet per se zeggen dat het programma zelf niet deugt. Met het door John de Mol bedachte format is niets mis – het is niet voor niets wereldwijd een succes. Als in de toekomst valt te voorkomen dat Ali B-achtige types zich als coach aan jonge vrouwen vergrijpen, mag best opnieuw worden genoten van The Voice. Studio Sport is ook niet opgeheven nadat bleek dat sommige presentatoren dingen deden die ze thuis liever niet vertelden.

Bij andere programma’s dringt zich veel meer de vraag op of het morele kompas van RTL soms niet ernstig hapert. In het geciteerde interview zegt Van der Vorst nog te twijfelen over de terugkeer van Temptation Island. Dit datingprogramma werd voorlopig gestopt, nadat een aantal deelnemers had gemeld psychische klachten te hebben overgehouden aan de ‘ultieme relatietest’ op een tropisch eiland. Maar de hele opzet getuigt van een gebrek aan fatsoen. Deze draait om het kapotmaken van relaties door gescheiden koppels te verleiden vreemd te gaan. Leuk voor de kijker misschien, maar in veel gevallen dramatisch voor de deelnemers.

Ranking the Stars draait om beledigen en afzeiken

Van der Vorst praat graag over de waarde van ‘verbinding’ en ‘positiviteit’. Hij liet onlangs nog weten dat hij de heren van Vandaag Inside niet terug zou willen halen naar RTL, omdat zij te negatief zouden zijn.

Maar hij programmeert wel Ranking the Stars, waarin enigszins aan lager wal geraakte bekende Nederlanders onder leiding van een valse Paul de Leeuw elkaar beledigen en afzeiken. Wie zijn mond vol heeft van fatsoen en tegelijk dit vertier aanbiedt, maakt een hypocriete indruk.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.