nederland

Ede zet Marokkaanse consul in om reljeugd te sussen

06 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim gaat in gesprek met Marokkaanse groeperingen in Ede. Groepen Marokkaanse jongeren veroorzaken daar overlast.

Guelzim heeft zijn medewerking vrijdagmiddag toegezegd aan de Edese burgemeester Cees van der Knaap, wethouder Marije Eleveld en de politie, meldt De Gelderlander.

Stenen

Een groep van tientallen jongeren – de meesten van hen met een Marokkaanse achtergrond – zorgt in Ede al sinds enige tijd voor overlast, met name in het leegstaande winkelcentrum De Lindehorst in de wijk Veldhuizen. Tot voor kort was daar een theehuis dat door jongeren werd bezocht, maar dat is nu in verband met sloopwerkzaamheden gesloten.

De overlast neemt verschillende vormen aan. Vorige week zondag werd er brand gesticht in het winkelcentrum, en in de dagen erna werd melding gemaakt van vernielde auto’s, ingeslagen ruiten en agenten die met objecten werden bekogeld.

Afgelopen woensdag werd PowNed-verslaggeefster Charlotte Pieters in de wijk bekogeld met stenen. Pieter probeerde de jongeren vervolgens te bevragen, maar die gaven niet thuis. De verslaggeefster toonde in haar reportage dat de politie, die langskwam om de situatie te onderzoeken, doorreed en niet naar haar verhaal wilde luisteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afkeuring

Volgens Van der Knaap gaat de Marokkaanse consul binnenkort in gesprek met vertegenwoordigers van ‘verschillende Marokkaanse groeperingen in Ede alsmede het bestuur van de Marokkaanse moskee, hetgeen ik toejuich’. De moskee deed al eerder afstand van de overlast die jongeren daar veroorzaken.

Burgemeester Van der Knaap is naar eigen zeggen blij met de verklaring van de moskee. Die ‘maakt duidelijk dat het overgrote deel van de Edese Marokkaanse gemeenschap de ongeregeldheden scherp afwijst en haar best doet om de verhoudingen in de wijk Veldhuizen weer zo snel mogelijk te normaliseren’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.