VNL: vijf miljard erbij voor Defensie

19 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Jan Roos wil het geld onder meer weghalen bij Ontwikkelingssamenwerking - Foto: ANP

De miljarden voor Defensie zijn niet aan te slepen. De meeste partijen willen dat het leger weer wordt opgetuigd. De partij die daar tot nu toe het verste in gaat is VoorNederland (VNL), de partij van de ex-PVV-Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes, die nu geleid wordt door Jan Roos.

Roos presenteert 29 oktober op het partijcongres van VNL het verkiezingsprogramma, maar hij strooit al kwistig met ‘speerpunten’. Een daarvan is versterking van de krijgsmacht. Daarvoor zou zeker vijf miljard euro extra voor beschikbaar moeten komen.

Geld moet weg bij Ontwikkelingssamenwerking

Dat is fors meer dan de een miljard euro van VVD en CDA en de twee miljard waarmee de ChristenUnie de begroting van minister van Defensie Jeannine Hennis wil opkrikken. Roos wil het geld weghalen bij onder meer Ontwikkelingssamenwerking.

‘Nederland moet zich kunnen verdedigen en heeft een eigen vliegdekschip nodig,’ zegt Roos tegen Elsevier. Vrede door kracht is zijn motto.

Ook meer geld voor politie

‘Mondiale spanningen zoals het toenemend jihadisme vragen om een stevig defensie-, veiligheids- en inlichtingenbeleid. Wij willen dat Nederland zich houdt aan de NAVO-afspraak om minstens twee procent van het nationaal inkomen te besteden aan defensie. Daarom investeren wij ruim vijf miljard extra in onze krijgsmacht.’

Ook de politie krijgt er overigens een miljard bij, als het aan VNL ligt. Bovendien moeten de belastingen omlaag. De partij zegt dat het programma is doorgerekend door het Centraal Planbureau.