Haatimam tart gemeente: ‘Kom bidden in boekhandel’

Fawaz Jneid - Foto: ANP

De soap rond ‘haatimam’ Fawaz Jneid en zijn illegale moskee in de Haagse Transvaalbuurt is nog niet voorbij. De gemeente spande vorige week een kort geding tegen hem aan omdat hij illegaal een moskee runt in een boekhandel, maar Fawaz roept zijn volgelingen doodleuk op om vrijdag te komen bidden in de ‘moskee’.

De illegale moskee is gevestigd in de boekwinkel van de Stichting Qanitoen. Fawaz Jneid roept zijn volgelingen op om vrijdag naar de boekwinkel te komen voor een gebedsdienst ter ere van het Offerfeest, meldt Omroep West donderdag.

De imam schrijft op Facebook dat de dienst zal worden geleid door een ‘student van een kennis’. Fawaz Jneid kreeg eerder van minister Stef Blok (VVD) van Justitie een gebiedsverbod voor de Schilderswijk en de Transvaalbuurt.

Oproep, ondanks gebiedsverbod

De oproep tot gebed lijkt een directe provocatie van de gemeente Den Haag. Die wil dat het pand aan de Cillierstraat wordt gebruikt waarvoor het is bedoeld: als bedrijfsruimte, en niet als moskee. Zo staat het ook in de erfpachtakte.

Fawaz is herhaaldelijk gevraagd om te stoppen met gebedsdiensten, maar hij lijkt zich niets van die verzoeken aan te trekken. Daarom spande de gemeente vorige week een kort geding aan tegen Qanitoen.

De gemeente stelde de stichting eerder een ultimatum. Dat ultimatum verliep vorige week maandag. ‘Mijn geduld met deze stichting raakt op,’ zei de Haagse burgemeester Pauline Krikke vorige week. ‘Nu de stichting weigert te stoppen met gebedsdiensten in dat pand, rest ons niets anders dan juridische stappen te ondernemen en de nakoming van de erfpachtakte via een kort geding af te dwingen.’

Activiteiten ontoelaatbaar

Eerder werd bekend dat de boekwinkel aan de Cillierstraat in de Transvaalbuurt wordt gebruikt als moskee. Buurtbewoners meldden dat er elke vrijdag tientallen mannen met opgerolde kleedjes naar binnen gaan. Gebruik als gebedsruimte is verboden omdat volgens het erfpachtcontract alleen bedrijfsmatige activiteiten in het pand zijn toegestaan. Krikke: ‘Een dergelijk gebruik, ook als nevenactiviteit, is dus niet toegestaan.’

Qanitoen gaf geen gehoor aan eerdere oproepen van de gemeente Den Haag om te stoppen met de gebedsactiviteiten. ‘Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we hen op verschillende momenten en op verschillende manieren gegeven. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak,’ aldus Krikke. Het kort geding tegen Qanitoen dient op 19 oktober.

In 2016 probeerde de stichting Qanitoen, de stichting waaronder Fawaz Jneid opereert, in het pand aan de Cilliersstraat een gebedshuis op te richten. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen gaf daarvoor geen toestemming. Volgens het erfpachtcontract is de begane grond bestemd voor bedrijfsactiviteiten. Van Aartsen liet camera’s installeren om toe te zien of Qanitoen zich aan de regels hield. Daarvan trok de stichting zich niets aan.

De salafist Fawaz Jneid, die ervan wordt beschuldigd een haatprediker te zijn, werd in 2014 weggestuurd uit de eveneens omstreden salafistische As-Soennah-moskee in Den Haag. Hij is onder meer veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken. In een preek wenste hij destijds islamcritici als Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali de dood toe.