School in hoger beroep om klassenfotorel

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
AMSTERDAM-BASISSCHOOL-AL SIDDIEQ

Stichting De Haagse Scholen gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter. Die besliste in juli dat de leerlingen die door het Offerfeest hun klassenfoto hadden gemist, een schadevergoeding krijgen van in totaal 500 euro.

Door onderscheid te maken tussen leerlingen handelde de Maria Montessorischool in Den Haag volgens de kantonrechter in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling. De moeder van twee gedupeerde zusjes had 10.000 euro geëist.

Op de Haagse school werden in september 2015 – in de week van het islamitische Offerfeest – klassenfoto’s gemaakt. Niet handig, erkende de school, maar wel verklaarbaar: de schoolfotograaf kon niet op een andere dag.

Niet uitleggen

De school probeerde de islamitische  leerlingen tegemoet te komen door de klassenfoto in de ochtend te laten nemen. Zo konden ze de rest van de dag het Offerfeest vieren.

Twee meisjes waren daar niet bij omdat zij in de moskee zaten voor het traditionele gebed. Toen de school gratis vervangende foto’s aanbood, vond hun moeder ook dat niet voldoende. Veel islamitische ouders gingen hier wel mee akkoord. ‘Weet u hoe het voelt als je dochtertje van vijf elke dag in de klas naar de foto kijkt en vraagt: “Mama, waarom sta ik hier niet op?” Dat kun je niet aan een kind uitleggen,’ verklaarde de moeder van de meisjes in de rechtbank.

Rekening houden

‘Wij nemen deze uitspraak zeer serieus,’ meldt de school vandaag in een persbericht. ‘Wij willen rekening houden met deze feestdagen en blijven ons inzetten om een samenloop als deze te voorkomen.

Daar staat tegenover dat wij het oordeel dat de school door “het maken van indirect onderscheid” onrechtmatig heeft gehandeld, onjuist vinden. Na een zorgvuldige afweging willen we deze zaak opnieuw laten beoordelen en kiezen wij voor hoger beroep.’

Sander Dekker

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) reageerde destijds verbaasd op de uitspraak van de rechter.

‘Ik moest mijn wenkbrauwen ophalen toen ik de uitspraak van de rechter hoorde,’ zei hij daarover. ‘Ik kan me voorstellen dat de school er nog eens naar laat kijken.’ Hij doelde hiermee op een hoger beroep.