Doek valt voor Fawaz, geen gebedsdiensten meer in boekwinkel

02 november 2017Leestijd: 3 minuten
Fawaz Jneid - Foto: ANP

De stichting Qanitoen mag geen gebedsdiensten meer houden in haar pand in de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier in Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

Voor elke dag dat Qanitoen zich niet houdt aan het vonnis, kan een boete worden opgelegd van 5.000 euro.

De gemeente had een kort geding tegen de stichting aangespannen. In het pand, dat geregistreerd staat als boekwinkel, worden ook gebedsdiensten gehouden. Dat is in strijd met de erfpachtakte, waarin staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Ook klaagden omwonenden, ze voelen zich onveilig. De stichting provoceert volgens de gemeente door alle regels aan haar laars te lappen.

Geen sprake van inbreuk op godsdienstvrijheid

Het verweer van de stichting dat er sprake is van een inbreuk op het recht van godsdienstvrijheid, is volgens de rechter niet aan de orde. De regels van erfpacht gelden ook voor anderen.

De islamitische stichting gaf tegenover de kortgedingrechter vorige maand voor het eerst toe dat er gebedsdiensten in het pand zijn, maar benadrukte dat het geen moskee is.

Gebiedsverbod tegen imam uitgevaardigd

Tegen imam Fawaz Jneid, die weleens zou prediken in de Cilliersstraat, was afgelopen zomer een gebiedsverbod uitgevaardigd voor het gebied waar de boekwinkel is gevestigd. Donderdag vocht hij in de rechtbank dat verbod aan. De rechter doet eind november uitspraak in die kwestie.

De gemeente voelt zich gesterkt door de uitspraak van de rechter. ‘Ik zie deze uitspraak vooral als steun in de rug van omwonenden die hun zorgen kenbaar hebben gemaakt,’ laat burgemeester Pauline Krikke (VVD) via een woordvoerder weten. ‘We zullen het pand de komende tijd goed in de gaten blijven houden. Indien we alsnog overtreding van de erfpachtakte constateren (…) zal de gemeente direct de daardoor verbeurde dwangsom invorderen.’

Moskee beginnen

Imam Fawaz Jneid is een omstreden salafist die al enige tijd een moskee probeert te beginnen in Den Haag. De gemeente heeft dit al een paar keer verhinderd. Jneid werd eerder de salafistische as-Soennah-moskee uitgezet omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Onder de dekmantel van een islamitische boekhandel van stichting Qanitoen wordt sinds eind juli in het pand een gebedshuis gerund. ‘Elke vrijdagmiddag zien we mannen met opgerolde kleedjes onder de arm naar binnen gaan,’ zei een omwonende tegen De Telegraaf‘Ze zetten de auto uit het zicht en komen lopend. De imam is meerdere keren gespot. Hij rijdt in een oranje Toyota en groet iedereen die hij op straat tegenkomt.’

‘We hoorden schreeuwend prediken’

‘We hoorden schreeuwend prediken in de ruimte die was bezet door tientallen jongens en mannen die op de grond zaten,’ zei een andere omwonende tegen De Telegraaf. ‘Toen ik de gemeente belde, kreeg ik vreemd genoeg het advies via de website melding te maken van burenoverlast.’

Jneid kwam in opspraak in 2004 toen hij cineast Theo van Gogh en politicus Ayaan Hirsi Ali in een preek de dood toewenste. Ook botste hij met de voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch en noemde hem ‘afvallig en een schijnpoliticus’.