Voor het eerst biedt IOC-lid en ex-minister Camiel Eurlings (CDA) openlijk zijn excuses aan voor de mishandeling van zijn ex-vriendin Tessa Rolink. ‘Ik heb er lang over gezwegen en de publieke impact daarvan onderschat,’ zegt Eurlings.
Hij trekt het boetekleed aan in NRC Handelsblad.
Even later licht Eurlings zijn excuses toe in een persverklaring: ‘Tot nu toe heb ik zelf bewust gezwegen over het voor mijn ex-vriendin en mij pijnlijke voorval. Juist uit respect voor mijn ex-vriendin en ook om het onafhankelijk onderzoek van het OM niet te beïnvloeden. Er zijn grenzen aan wat je over je privéleven op straat kunt en wilt leggen,’ schrijft het NOC*NSF-bestuurslid.
Niet van plan terug te treden als NOC*NSF-bestuurslid
De afgelopen tijd ontstond zware kritiek op Eurlings omdat hij zich verzette tegen ‘het beeld in de media’ dat hij zijn vriendin zwaar had mishandeld, en hij nog nooit zijn excuses had aangeboden. Volgens het NOC*NSF-bestuurslid ging het om een ‘eenvoudige mishandeling’, ook omdat er geen blijvend letsel is. Publieke verontwaardiging was het gevolg, en verschillende Kamerleden eisten dat hij opstapt als bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF.
Het had Camiel Eurlings gesierd als hij een keer ‘sorry’ had gezegd. ‘Sorry dat ik mijn ex-vriendin in de zomer van 2015 heb geslagen. Ik schaam me diep, heb hier hulp voor gezocht en beloof dat ik het nóóit weer zal doen.’Maar niets van dit alles, in zijn verklaring legt hij de schuld bij ‘de media’, schreef Nikki Sterkenburg eerder.
Eurlings lijkt nu te bezwijken voor de druk. ‘Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik mij moet excuseren tegenover mijn ex-vriendin, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sportkoepel NOC*NSF, alle olympische sporters en nog breder: het Nederlandse publiek.’
Eurlings trof schikking met OM
In december 2015 deed Rolink, model en de ex van Eurlings, aangifte tegen hem omdat hij haar een half jaar eerder zou hebben geslagen. Het OM besloot Eurlings te vervolgen.
In maart trof Eurlings een schikking met het OM. De ex-minister maakte onbekende afspraken met het OM, en hoefde niet voor de rechter de verschijnen. Nu zegt Eurlings dat hij geen boete heeft betaald, maar slechts een aantal dagen maatschappelijk werk heeft verricht.
Eurlings houdt nog altijd vol dat het beeld in de media over de mishandeling niet klopt. Hij spreekt zelf van een ‘wederzijds handgemeen’, maar wil geen details geven.
Wel zegt hij dat hij nooit had gedacht dat hij een vrouw zou slaan. ‘Ik had het nog nooit in mijn leven meegemaakt, dat er een handtastelijkheid ontstond. En ik zal het zeker niet meer meemaken, never again.’
In reactie op de ontstane ophef onder Kamerleden, zegt Eurlings dat hij niet heeft overwogen om terug te treden als bestuurslid van NOC*NSF, omdat hij ‘hecht’ aan zijn verantwoordelijkheid als lid van het IOC. ‘Ik vind het belangrijk om vanuit die functie dicht bij NOC*NSF te staan,’ aldus Eurlings. Hij is ook niet van plan om die functie op te geven. Dat doet hij alleen op aandringen van het IOC, aldus de ex-minister.