Mensen die de Nederlandse taal niet spreken, worden gekort op de bijstandsuitkering. Dat is kabinetsbeleid, waar in de praktijk niets van terechtkomt. Gemeenten moeten de taaleis-maatregel uitvoeren. Maar daar wringt de schoen.
Het gros van de gemeenten kijkt niet of nauwelijks naar de taaleis bij verstrekking van een bijstandsuitkering. Bijstandsgerechtigden die de Nederlandse taal niet machtig zijn, worden dus niet op hun uitkering gekort. De taaleis is door het vorige kabinet ingevoerd door toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).
CBS: Taaleis bijstand niet gehandhaafd
Huidig staatssecretaris van Sociale Zaken, Tamara van Ark (VVD), wil gemeenten dwingen de taaleis te handhaven. Van Ark liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoeken in hoeverre gemeenten toetsen of bijstandsgerechtigden voldoende Nederlands spreken, of moeite doen om de taal te leren, meldt de Volkskrant.
De resultaten zijn ontluisterend. Gemeenten nemen deze eis nauwelijks serieus: 140 van de 388 gemeenten heeft nog geen enkele keer getest of een bijstandsgerechtigde voldeed aan de taaleis. De overige 248 gemeenten toetste gemiddeld vier keer op de taaleis. Een derde van de gemeenten heeft geen plannen gemaakt om dit beleid uit te voeren.
Taaleis prioriteit Van Ark
Van Ark is niet blij met de uitkomst van het onderzoek, en zint op maatregelen om de taaleis alsnog te handhaven. ‘De taaleis in de bijstand is verplicht,’ aldus de staatssecretaris. Ze zegt dat ze het onderwerp hoog op haar agenda heeft staan en dat er ‘niet-vrijblijvende afspraken met gemeenten’ moeten komen. Dat zei Van Ark eerder deze maand. De cijfers van het CBS zijn voor haar vertrekpunt om met dit dossier aan de slag te gaan.
Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat de helft van de bijstandsgerechtigden een niet-westerse achtergrond heeft. ‘Dat is fors. En dat betekent dat het ontzettend belangrijk is dat we kijken hoe we deze groep kunnen laten doorstromen naar werk,’ zei Van Ark eerder tegen omroep WNL. ‘Dit is prioriteit wat mij betreft.’
Bijstand wordt steeds meer allochtonenuitkering, schrijft Syp Wynia