Het kabinet gaat toch onderzoeken of kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen kunnen worden gehaald.
Dat zei minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) dinsdag in het televisieprogramma Pauw. ‘De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten.’
Grapperhaus onderzoekt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoe de kinderen op een veilige manier zijn terug te halen. ‘Het is uiterst moeilijke materie,’ aldus Grapperhaus. ‘Ik vind het vreselijk verkeerd dat kinderen zich in dit soort gebieden bevinden.’
Lees ook de column van Philip van Tijn: Kinderombudsvrouw is kinderlijk naïef
‘Niets doen is in strijd met Kinderrechtenverdrag’
Eerder pleitte Kinderombudsman Margrite Kalverboer er al voor om deze kinderen uit de kampen te halen. Niets doen is in strijd met het Kinderrechtenverdrag, zo redeneerde ze. Ook D66 en ChristenUnie willen dit, maar VVD en CDA voelden er niets voor.
Premier Mark Rutte (VVD) zei in april nog dat de Nederlandse regering de kinderen niet zou terughalen omdat het risico te groot zou zijn. Rutte wees er toen op dat Nederland geen diplomatieke betrekkingen met Syrië heeft.
‘Kinderen moeten als laatste optie naar Nederland worden gehaald’
In Irak en Syrië verblijven volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid minimaal 145 kinderen met een ‘Nederlandse link’. Ze zijn uit Nederland meegenomen door hun ouders, of daar geboren. Hoeveel van hen in opvangkampen zitten, is niet bekend. ‘Het gaat vaak om kleine kinderen die kwetsbaar zijn,’ zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind eerder. Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend zijn, moeten kinderen volgens Voordewind ‘als laatste optie’ naar Nederland worden gehaald.
Lees ook: Jihadisten in Nederland, zijn we wel voorbereid op terugkeerders?
Voordewind kreeg bijval van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Die gaf aan dat hij geen sympathie heeft voor uitreizigers, maar niet wil dat kinderen de dupe worden van de keuze van hun ouders. Kinderen moeten worden teruggehaald om ‘trauma’s te verwerken en om te zorgen dat ze niet de volgende generatie terroristen worden’, vindt Verhoeven.
Deze column van Afshin Ellian mag u niet missen: Jihadkinderen stellen Nederland voor duivels dilemma
Ouders komen erachteraan
De VVD is erop tegen ‘want dan komen de IS-ouders erachteraan’, aldus een woordvoerder van de partij. ‘Willens en wetens kozen de ouders tegen Nederland en voor terreur. De VVD wil de situatie van de kinderen ter plaatse verbeteren via goede noodhulp,’ twitterde VVD-Kamerlid Bente Becker.
De uitspraken van Grapperhaus zijn opvallend, omdat hij in januari nog aangaf dat de kinderen niet worden gerepatrieerd. ‘Wij halen geen mensen terug die zich in het strijdgebied bevinden,’ zei de minister destijds. De bewindsman zei wel dat als moeders met hun kinderen erin slagen om een Nederlandse ambassade te bereiken, ze consulaire hulp krijgen om terug te keren.
Familieleden van Syriëgangers vragen de Nederlandse autoriteiten al langer meer te doen voor de kinderen van uitreizigers die vastzitten in Syrië.
Duitsland verwacht honderd IS-kinderen
In Duitsland proberen autoriteiten actief kinderen van gevangengenomen IS-terroristen terug te halen. Duitse veiligheidsdiensten anticiperen op de terugkeer van zo’n honderd baby’s en kinderen van Syriëgangers, zo bleek in januari.
Duitsland kent bijna duizend personen die zich de laatste jaren vanuit Duitsland bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak hebben gevoegd.
In oktober vorig jaar waarschuwde het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BfV Hans-Georg Maassen voor de komst van kinderen uit het ‘kalifaat’. Die zouden een veiligheidsrisico meebrengen, omdat ze zijn ‘gesocialiseerd en geïndoctrineerd op het slagveld’ van IS.
Lees ook: Waarom nieuwe terugkeerders gevaarlijker zijn dan voorgangers