Er wordt toch geen beleid gemaakt om jihadkinderen terug te brengen naar Nederland. Dinsdag wekte minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie de indruk dat wordt gesproken over het terughalen van kinderen die in Syrië en Irak zitten. Maar nu zeggen de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid en premier Mark Rutte dat hier van beleidsverandering geen sprake is.
Grapperhaus wekte bij televisieprogramma Pauw de indruk dat de Nederlandse regering wel degelijk de mogelijkheden onderzoekt om de jihadkinderen terug naar Nederland te halen. ‘Ik vind het verschrikkelijk verkeerd dat die kinderen zich in dit soort gebieden bevinden,’ zei Grapperhaus aan tafel bij Jeroen Pauw. ‘Zij horen niet in zo’n kamp te zitten.’
Naar schatting verblijven er zo’n 145 kinderen van Nederlandse jihadisten in gevangenissen in Syrië en Irak. De NTCV zegt echter dat er helemaal niet over wordt gedacht om jihadkinderen terug te halen uit oorlogsgebied.
Premier Rutte reageerde woensdag: ‘Wat hij terecht zegt is dat het een humanitair verschrikkelijke situatie is, maar we zijn het er ook over eens dat het te gevaarlijk is om IS-kinderen terug te halen.’ Volgens Rutte spreekt het kabinet niet met meerdere monden. ‘We zeggen hetzelfde.’
De NCTV weerspreekt dat er aan ander beleid wordt gewerkt. ‘Het kabinet heeft geen actief terughaalbeleid van volwassen uitreizigers naar IS gebied en hun minderjarige kinderen die in dat gebied verblijven. Natuurlijk delen we de zorgen over de schrijnende situatie waaraan deze kinderen door hun ouders zijn blootgesteld. Daarom is het ook goed om steeds opnieuw naar hun situatie te kijken,’ zegt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid tegen NRC.
‘Niets doen is in strijd met Kinderrechtenverdrag’
Eerder pleitte Kinderombudsman Margrite Kalverboer er al voor om deze kinderen uit de kampen te halen. Niets doen is in strijd met het Kinderrechtenverdrag, zo redeneerde ze. Ook D66 en ChristenUnie willen dit, maar VVD en CDA voelden er niets voor.
Afshin Ellian schreef eerder deze column: Jihadkinderen stellen Nederland voor duivels dilemma
Premier Mark Rutte (VVD) zei in april dat de Nederlandse regering de kinderen niet zou terughalen omdat het risico te groot zou zijn. Rutte wees er toen op dat Nederland geen diplomatieke betrekkingen met Syrië heeft.
Duitsland verwacht honderd IS-kinderen
In Duitsland proberen autoriteiten actief kinderen van gevangengenomen IS-terroristen terug te halen. Duitse veiligheidsdiensten anticiperen op de terugkeer van zo’n honderd baby’s en kinderen van Syriëgangers, zo bleek in januari.
Duitsland kent bijna duizend personen die zich de laatste jaren vanuit Duitsland bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak hebben gevoegd.
In oktober vorig jaar waarschuwde het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BfV Hans-Georg Maassen voor de komst van kinderen uit het ‘kalifaat’. Die zouden een veiligheidsrisico meebrengen, omdat ze zijn ‘gesocialiseerd en geïndoctrineerd op het slagveld’ van IS.
Lees ook: Waarom nieuwe terugkeerders gevaarlijker zijn dan voorgangers