Premium Lock Ook na protest wordt universiteit Engelstalig

04 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Universiteit Twente begroet bezoekers bij entree campus aan Hengeloseweg met Engelstalige aandachtstrekker

De Universiteit Twente is grotendeels ­Engelstalig. Ook na protest staat ze achter die keuze.

Het is nauwelijks te merken dat hoogleraar software­betrouwbaarheid Marieke Huisman (45) haar college voor het eerst in het Engels geeft. Met dia’s vol computercodes legt ze soepel uit hoe programmeurs een computer meerdere taken tegelijk laten uitvoeren. De ruim dertig studenten uit Nederland, Sri Lanka, Rusland en Roemenië luisteren gedwee.

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) sleept de Universiteit Maastricht en Universiteit Twente voor de rechter. Sterk staat BON niet.

Het Engels won de afgelopen jaren flink terrein op de Universiteit Twente (UT) en andere universiteiten. Waren het voorheen vooral masteropleidingen die overschakelden, nu kiezen ook bachelors voor Engels.

Taalniveau van docenten verschilt sterk

Het maakt Huisman niet uit in welke taal ze college geeft. ‘Nederlands is mijn moedertaal, maar als ik mijn onderzoek in het buitenland presenteer, gaat dat ook in het Engels.’ Net als vakliteratuur en gesprekken met veel collega’s. Voor jargon als operator, compiler en threading bestaat niet eens een courante vertaling.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.