‘Voer zero-tolerancebeleid voor drugs in uitgaansleven in…’

02 april 2019Leestijd: 2 minuten
Amsterdam Dance Event in de Johan Cruijff Arena - ANP

Het geweld tegen politieagenten is vorig jaar opnieuw toegenomen. Uit cijfers van de politie blijkt dat er bijna 29 gevallen van geweld per dag zijn. In het uitgaansleven nam het aantal met 40 procent toe. In hoeverre hangt dat samen met drugsgebruik?

Vorig jaar werden in totaal bijna 10.600 zaken van geweld tegen de politie geregistreerd, tegen een kleine 9600 in 2017. ‘Het ontzag voor het gezag neemt af,’ zegt een woordvoerder dinsdag tegen de NOS. ‘Tegelijkertijd wordt daar een gekke gedraging aan toegevoegd, namelijk agressie.’

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: 

Nederland drugsland: Hoe het gedoogbeleid ontspoorde

Het meeste geweld heeft plaats bij arrestaties en op uitgaansavonden. Verdachten zijn dan vaak onder invloed. In 630 gevallen werd geweld gepleegd door een ‘verward persoon’. Dat is ruim 100 keer vaker dan een jaar eerder.

Het gebruik van harddrugs in het uitgaansleven is de laatste jaren steeds normaler geworden. In februari meldde het Trimbos-instituut in een jaarlijks onderzoeksrapport dat het aantal te sterke xtc-pillen dat in Nederland circuleert blijft toenemen. Ook gebruik van het narcosemiddel ketamine, waarbij hallucinaties kunnen optreden, is normaal geworden.

In maart zei minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker dat hij werkt aan een wet waarbij geweld tegen hulpverleners standaard met een gevangenisstraf wordt bestraft. De vraag is of dat helpt als overmatig drugs- en drankgebruik in het uitgaansleven niet worden aangepakt.

Wanneer iemand een gebruikshoeveelheid bij zich heeft, kan de politie dit in beslag nemen, maar de persoon krijgt geen boete. Het in beslag nemen wordt wel geregistreerd. De naam is dan bekend bij de politie maar hij/zij heeft geen strafblad.

 

Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld; kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik:

  • minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet)
  • maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.)
  • 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.

‘Welkom op Amsterdam Drugs Event!,’ schreef Gerlof Leistra in 2015 over dancefeest ADE. ‘Veel bezoekers gedroegen zich volgens de politie opvallend agressief en waren volstrekt de weg kwijt.’ In Amsterdam wordt soepeler gehandhaafd dan in de rest van het land en mag de gebruiker tot vijf pillen op zak hebben.

Wat vindt u? Moet er een zero-tolerancebeleid voor drugs komen in het uitgaansleven? Of is dat niet haalbaar? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

 

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.