De Raad van State uit kritiek op een initiatiefwetsvoorstel van de PVV om bepaalde islamitische uitingen in Nederland te verbieden en de islam niet meer als godsdienst te bestempelen. Vier vragen en antwoorden over de islam-wet.
Wat staat er in de islam-wet?
Het initiatiefwetsvoorstel wil bepaalde islamitische uitingen in Nederland verbieden zoals het dragen van een niqab, de verkoop van de koran, moskeeën en islamitische scholen. Ook wordt de islam niet langer als een godsdienst bestempeld, maar als een gewelddadige, totalitaire ideologie.
Met dit wetsvoorstel wil de PVV naar eigen zeggen de democratische rechtstaat, daarbij horende vrijheden en de veiligheid in het land beschermen.
Lees hier de volledige tekst van het initiatiefvoorstel.
Wat heeft de Raad van State besloten?
De Raad adviseert Wilders om van het wetsvoorstel af te zien.
‘De islam wordt ‘weggedefinieerd’ als godsdienst, zodat de vrijheid van godsdienst deze religie en sommige van haar uitingsvormen niet meer beschermt. Daarmee ontneemt het wetsvoorstel een hele bevolkingsgroep op discriminatoire wijze de aanspraak op fundamentele vrijheidsrechten. Dat is in strijd met de Grondwet en met internationale verdragen,’ staat in een verklaring op de site.
Lees ook deze column van Geerten Waling
‘Het is niet verenigbaar met de kernelementen van de democratische rechtstaat; elementen die de initiatiefnemers juist beogen te beschermen,’ oordeelt de Raad.
De Raad wijst erop dat tegen terreur en extremistische opvattingen kan worden opgetreden op grond van bestaande wetten. ‘Niet is gebleken of aangetoond dat de geldende wetgeving op dit punt ontoereikend is.’ Ook vindt de Raad het geen goed idee om internationale verdragen ten behoeve van dit wetsvoorstel op te zeggen (Nederland zal niet langer deel kunnen nemen aan een aantal internationale verdragen red.).
‘Het opzeggen van internationale verdragen ten behoeve van dit wetsvoorstel zal tot gevolg hebben dat niemand in Nederland daaraan nog rechten kan ontlenen. Dit geldt voor zowel moslims als niet-moslims.’
Hoe reageert Wilders?
PVV-leider Geert Wilders is allerminst te spreken over de reactie van de Raad van State. Hij vreest dat niet zijn wet, maar juist de islam in strijd is met de democratische rechtsstaat. Samen met mede-indiener Machiel de Graaf kondigt hij aan dat de PVV het advies om het plan in te trekken ‘met overtuiging’ gaat negeren.
Volgens Wilders en De Graaf zijn ‘politiek correcte reflexen van bange mensen zoals helaas bij de Raad van State in overvloede aanwezig’ schadelijk voor de Nederlandse rechtsstaat. Op Twitter schrijft de fractievoorzitter dat het advies van de Raad van State ‘de prullenbak’ in gaat. ‘Het is de hoogste tijd onze rechtsstaat en vrijheid te beschermen door uitingen van de gewelddadige totalitaire ideologie islam – die onze rechtsstaat juist ondermijnt en onze vrijheden wil afpakken – eindelijk aan te pakken.’
Advies @RaadvanState gaat de prullenbak in.
Het is de hoogste tijd onze rechtsstaat en vrijheid te beschermen door uitingen vd gewelddadige totalitaire ideologie islam – die onze rechtsstaat juist ondermijnt en onze vrijheden wil afpakken – eindelijk aan te pakken.#StopIslam https://t.co/RygIQAiArL
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) May 6, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Op Bevrijdingsdag reageerde Wilders ook al op het nieuws dat gedetineerden van de terreurverdachten uit de Penitentiaire Inrichting in Vught, die de twee minuten stilte voor de dodenherdenking (4 mei) verstoorden door ‘Allahu Akbar’ te roepen. ‘Een totalitaire ideologie als de islam staat haaks op vrijheid en respect. Denk daar maar eens over na op bevrijdingsdag.’
Oostenrijk heeft al een islam-wet: hoe werkt die?
Het parlement in Oostenrijk stemde vier jaar geleden al in met een herziening van een oude islamwet uit 1912. Dat gebeurde op initiatief van de huidige bondskanselier Sebastian Kurz, die destijds nog minister van Buitenlandse Zaken was. ‘We willen geen imams die werknemer zijn van andere regeringen en hier in Oostenrijk komen prediken,’ aldus Kurz, die ook Integratie in zijn portefeuille had.
De wet verbiedt de financiering van religieuze organisaties vanuit het buitenland, en verplicht religieuze groeperingen tot ‘een positieve grondhouding ten opzichte van Oostenrijk’ en het naleven van de seculiere rechtsorde. Dat wil zeggen dat ook religieuze vertegenwoordigers zich moeten conformeren aan het principe dat Oostenrijkse wetten boven godsdienstige wetten staan. In de islamwet is ook vastgelegd dat imams Duits moeten kunnen spreken.
Sinds in oktober 2017 de huidige regering, bestaande uit christen-democratische ÖVP en de rechts-nationalistische FPÖ, aantrad, is de wet diverse keren in de praktijk gebracht. Zo sloot de regering zeven radicale moskeeën, en kondigde Kurz aan dat hij 60 imams het land uitzet omdat ze worden gefinancierd door het Turkse ministerie van Godsdienstzaken Diyanet. ‘Parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering hebben geen plaats in ons land.’ Na het christendom is de islam de grootste religie in het land: ongeveer 600.000 van de 8,5 miljoen Oostenrijkers zijn moslim.