Sinds de uitbraak van het coronavirus is de politie zichtbaarder op straat aanwezig om noodverordeningen te handhaven en in te grijpen bij overlast en onrust. Overtreders riskeren een forse boete.
Zeker in de grote steden valt op dat er meer politie rondrijdt. Wie zich niet houdt aan de voorgeschreven maatregelen en noodverordeningen tegen verspreiding van het coronavirus, krijgt na een eventuele waarschuwing een boete van 400 euro. Eigenaren van onder meer horeca en kapsalons die zich niet houden aan de gedwongen tijdelijke sluiting, krijgen een boete van 4.000 euro en riskeren een langere, of zelfs blijvende sluiting van hun onderneming.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.
Verschuivingen
Het coronavirus zorgt voor opvallende verschuivingen in de misdaad, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. De afgelopen twee weken waren er aanzienlijk minder woninginbraken, fietsendiefstallen en slachtoffers van zakkenrollers. Daarentegen nam het aantal meldingen van overlast en onrust in wijken fors toe, van 3.900 in week 11 naar 5.500 in week 12.
Het totaalaantal geregistreerde incidenten nam tussen 9 en 23 maart af van 15.000 naar 12.500. De cijfers over de afgelopen week worden vanmiddag bekend, maar laten volgens Helma Huizing, woordvoerder van de Nationale Politie, tot nu toe een stabiel beeld zien.
Eerder melden
Dat er meer meldingen zijn van overlast en onrust, vindt Huizing logisch. ‘Omdat bijna iedereen noodgedwongen thuiszit, zien bewoners meer in hun nabije omgeving. Onder stadsbewoners die dicht op elkaar zitten, is de tolerantie lager. Zij melden overlast eerder. Wij zorgen dat we goed bereikbaar en zichtbaar zijn.’
Lees ook dit artikel van Gerlof Leistra: De onstuitbare opmars van de corona-crimineel
Zeeland kent sinds maandag 30 maart een verbod op recreatief of toeristisch nachtverblijf. Dit geldt voor recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, hotels, kamperen bij de boer, kamerverhuur, Airbnb’s, B&B’s, pensions, jachthavens, vakantiehuizen, tweede huizen, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. De politie handhaaft streng.
Er zijn volgens Huizing geen meldingen van plunderingen van dure kledingzaken of computerwinkels.
Het ziekteverzuim bij de politie ligt met circa 7 procent op hetzelfde niveau als vorig jaar. Verwacht wordt dat het door het coronavirus zal stijgen.
Heb jij ook vragen over politiewerk in relatie tot het #coronavirus? Bijvoorbeeld: Wat zijn de nieuwe regels? Delen we meteen een boete uit? Hoe hoog is die eigenlijk? Gaat het politiewerk nog steeds gewoon door? Wat kan ik zelf doen? Kijk dan hier: https://t.co/GRa7Ff9BLm
— Politie Nederland (@Politie) March 31, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."